Ontbijt met eieren en spek maakt slank

Tijdens persreisjes valt het me altijd op dat de vrouwen in mijn gezelschap bij het ontbijtbuffet met een grote boog om het Engelse ontbijt lopen. Liever dan worst, bacon en eieren, ontbijten vrouwen liever met een klein bakje yoghurt en vooruit, een beetje fruit. Want ze moeten toch echt om hun lijn denken. Nu hou ik zelf ook niet van bacon en worst (want ik eet geen vlees, wel vis), maar een omelet van drie eieren met verse groenten en kruiden, zalm en een dikke, grof volkoren boterham gaan er wel in. En gelukkig; volgens recent wetenschappelijk onderzoek maakt een zwaar ontbijt  slanker dan een ontbijtje light…

Zwaar ontbijt maakt slanker

bron: www.evmi.nl

SAN FRANCISCO – Een 'zwaar' ontbijt met worst, bacon en eieren is beter dan een ontbijtje met crackers en light-spread. Bovendien maakt het op termijn slanker.

Dat stelt een studie onder honderd vrouwen, waarvan de resultaten deze week op een congres in San Francisco bekend werden gemaakt.

Gewicht
Door calorierijk en uitgebreid te ontbijten verloren vrouwen meer gewicht op de langere termijn dan vrouwen die een klein ontbijt namen. Ook liepen zij minder kans om weer aan te komen.

De verklaring is simpel, aldus de onderzoekers: door 's ochtends een maaltijd van proteïnen en koolhydraten te eten, stil je de drang naar zoete en zetmeelrijke snacks en het geeft je metabolisme een boost.

Kilo's
Alle deelnemende vrouwen werden op een calorie- en koolhydraatarm dieet gezet. De helft van de vrouwen nam een uitgebreid ontbijt, de andere helft at 's ochtends minder.

De vrouwen werden acht maanden gevolgd, na vier maanden werden ze voor het eerst gewogen. Degenen met een klein ontbijt, waren gemiddeld 13 kilo kwijt, die met een stevig ontbijt 11 kilo.

Na 8 maanden echter, kwam er bij de kleine ontbijters gemiddeld 8 kilo terug bij. Degenen die 's ochtends goed ontbeten, waren nog zo'n extra 8 kilo afgevallen.

Aan het einde van de studie verloren de grote ontbijters gemiddeld 21 procent van hun gewicht, de andere helft slechts 4,5 procent.

Honger
Vrouwen met een groot ontbijt hadden minder honger tijdens de dag, zeker tegen de lunch en ze hadden ook minder zin in koolhydraten.

Onderzoeker Daniela Jakubowicz van Virginia Commonwealth University raadt haar patiënten al vijftien jaar een groot ontbijt aan. 'Andere diëten beperken koolhydraten, maar deze falen omdat ze niet die drang naar calorierijke snacks wegnemen.'

Lees ook:Eieren helpen bij afvallen
Lees ook:Help! We worden te dik!
Lees ook:Koolhydraatarm dieet het meest effectief
Lees ook:Meer spieren = hogere vetverbranding
Lees ook:MyFitnesspal: Weet precies wat je eet, bereik sneller je doel!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ontbijt met eieren en spek maakt slank

  1. Mariët

    Zo dan, ik ben toevallig net aan het lijnen. Dus misschien komt dit wel uit!!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>