Er is niks mild aan de miltsteek

Iedereen die wel eens een sprintje heeft getrokken kent het gevoel: een irritante, zeurende steek die komt opzetten in je zij. Een pijn die weliswaar niet direct invloed heeft op je lopen, maar dusdanig afleidt dat het lastig is om dan nog tot een goede prestatie te komen. Ik kreeg vanmiddag nog gezelschap van eentje tijdens het hardlopen: de zij- of miltsteek. Na pakweg een minuut of vijf dook ie al irritant op in m’n voetspoor, en pas op driekwart van de route had ik ’m echt afgeschud. Maar toen had ik me al dusdanig lopen ergeren dat van een lekkere work-out niet echt sprake was.

En dat was niet de eerste keer, al valt het mee vergeleken met de tijd dat ik nog voetbalde en de training stond gepland ’s avonds vlak na het avondeten. Dan kon je de klok er op gelijk zetten dat ik als dessert nog een miltsteek kreeg voorgeschoteld. Niet zo gek ook: mij is altijd verteld dat iets dergelijks wordt veroorzaakt doordat je te kort op een lichamelijke activiteit gegeten hebt.

Forums op internet bevestigen dit: probeer uiterlijk twee uur voor een training de laatste (grote) maaltijd te nemen, lees ik. “Voedsel moet verteerd worden in de maag, wat veel zuurstof kost en bloed trekt. En spieren hebben tijdens de inspanning die zuurstof nodig.” Oké, klinkt logisch. Maar waarom dan juist je milt protesteert wordt gemakshalve in het midden gelaten.

Wikipedia oppert dat de ‘steek in de zij’ bij overmatige fysieke inspanning het gevolg is van samentrekking van de milt bij zuurstoftekort om extra rode bloedcellen in de bloedbaan te brengen. “Dit effect is echter zo minimaal dat deze theorie niet kan worden bewezen.” Lekker dan. Een alternatieve uitleg gaat er echter van uit dat de steek wordt veroorzaakt door ophoping van lucht in de darmen; een theorie die mij meer plausibel in de oren klinkt. Ik heb namelijk nog wel eens last van (ahum) opspelende darmen bij het hardlopen, compleet met het ontsnappen van gas en alle bijbehorende genante geluiden..

Duidelijk. Voortaan op tijd eten dus, voor ik de hardloopschoenen onder bindt. En een goed bezoek aan het toilet kan ook geen kwaad..

Lees ook:Sandisk introduceert mp3 speler voor sporters
Lees ook:Ja ja het is echt waar: vrouwen fitnessen voor de looks
Lees ook:Water drinken volgens American College of Sport Medicine
Lees ook:Is nu ook al wandelen beter voor de gezondheid dan hardlopen?
Lees ook:Beter trainen met muziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>