De grootste oorzaken van extra vakantiekilo’s

vakantiekilos

Elk jaar kijkt iedereen weer uit naar zijn of haar zomervakantie. Vooral mensen die het hele jaar in de sportschool hard hebben gewerkt om een beachbody te creëren, zoeken met trots de zon op. De zomervakantie is voor degene die het hele jaar op hun lijn hebben gelet dan ook vaak een periode van vrijheid als het gaat om eten en sporten.

Oorzaken Vakantiekilo’s

50% van de mensen die op vakantie gaat komt zwaarder terug. Dit komt met name door de totaal andere levensstijl tijdens de vakantie’s:

- Geen of minder beweging: Op vakantie wordt er vooral uitgerust en genoten van de lekkere temperaturen. Zonnen op het strand, genieten op terrasjes en liggen aan het zwembad zorgen ervoor dat er vrijwel de hele dag sprake is van ruststofwisseling in het lichaam. Dit betekend dat je al erg snel aan je benodigde calorieën zit en je lichaam dus een zeer beperkt aantal calorieën per dag nodig heeft.

- Soort voedsel: Thuis in Nederland at je waarschijnlijk vaak gezond, veel groentes en gevarieerd. Op vakantie is dit heel anders. Om te beginnen met het soort voedsel wat je binnenkrijgt. Je wilt op vakantie zo min mogelijk te maken hebben met Nederland en je zal waarschijnlijk ook is wat anders willen eten dat al dat verantwoorde, gezonde voedsel. Vandaar dat je je gaat wagen aan de lekkerste tussendoortjes en de lekkerste gerechten in restaurants. Dit soort voedsel zit vol calorieën, waarvan de meeste nutteloos zijn. Deze nutteloze calorieën worden direct opgeslagen als lichaamsvet.

- Eetgewoonte: Om een hoog metabolisme te realiseren, is het de bedoeling dat je om de 2 uur, 6 tot 8 maaltijden per dag eet. Op vakantie wordt er vaak geen rekening gehouden met de tijd en daarom wordt dit vaak vergeten. Vooral jongeren die op feest vakanties gaan zien hier totaal vanaf en eten alleen een berg vet voedsel wanneer ze honger hebben. Maar ook andere vakantiegangers eten vaak ongeregeld. Dit komt niet ten goede voor de stofwisseling en dus zal het lichaam voeding sneller opslaan als vet.

- Alcohol en suikerrijke cocktails: Ook wordt er minder streng gelet op het alcohol gebruik tijdens vakanties. De grote cocktails zitten bomvol met suiker en ook in alle andere alcohol houdende dranken zitten veel calorieën. Het kan zelfs zo zijn dat alleen de alcoholische dranken het aantal benodigde calorieën al overschrijdt omdat je lichaam zo weinig verbrand, en daarbij komen nog eens de vette en calorierijke maaltijden! Dit zorgt voor een overvloed aan calorieën en hierdoor kom je aan.

Natuurlijk, de vakantie is er om te genieten en om is niet te denken aan al dat gelijn en gesport in de sportschool. De mensen die niet willen aankomen op vakantie moeten bovengenoemde oorzaken van vakantiekilo’s gebruiken om zo min mogelijk aan te komen tijdens vakantie. Je hoeft je natuurlijk niet stipt aan een streng dieet te houden en dagelijks te sporten, maar mate houden in het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en af en toe wat bewegen door middel van bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje te zwemmen of een strandwandeling te maken, kan er al voor zorgen dat je lichaam geen extra vet opslaat tijdens de vakantie.

Lees ook:Waarom een crashdieet leidt tot het jojo-effect
Lees ook:Dikker door vakantie
Lees ook:Hoe blijf je slank op vakantie?
Lees ook:10 Tips om de feestdagen ongeschonden door te komen
Lees ook:22 Supertips voor een fitte en gezonde vakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>