Ben jij overtraind?

Heb je de laatste tijd het idee dat je niet dichterbij je fitnessdoelen komt? Dat je maar traint en traint, maar geen vooruitgang ziet? Dan zou het best eens kunnen dat je overtraind bent.

break-1-562726-m

 

Een van de dingen die je jezelf moet afvragen is of je wel genoeg rust neemt tussen je trainingssessies in. Veel mensen gebruiken fitness slechts als iets wat ze in hun vrije tijd doen, om wat energie te krijgen na een dag werken, of als ontspanningsmoment in de ochtend. Maar voor anderen wordt fitness een obsessie. Zij denken dat hoe vaker ze trainen, hoe beter de resultaten worden. Maar helaas is dat niet het geval. Je lichaam heeft namelijk rust nodig om bij de komen van je workouts.

Als je overtraind bent heeft je lichaam niet genoeg tijd gekregen om bij te komen van je vorige trainingen. Je kunt hierdoor klachten, zoals spierverlies, slechte eetlust, gebrek aan motivatie en slapeloosheid. Mocht je motivatie toch hoog blijven en je gaat door met trainen, dan kun je uiteindelijk nog meer spiermassa verliezen en zelf meer vet op gaan slaan, waardoor je aankomt.

Het is helemaal niet erg om af en toe eens wat harder te trainen dan je gewend bent. Dit leidt niet direct tot overtraining. Pas op het moment dat je je lichaam geen tijd meer geeft om bij te komen van een heftige training kan dit negatieve gevolgen hebben voor je lichaam. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende rust neemt tussen je trainingen en dat je op zijn minst een rustdag per week neemt.

Lees ook:De 4 meest motiverende twitteraccounts
Lees ook:Versla de moeheid tijdens je werk!
Lees ook:Zorg voor een maximale spierprikkel dankzij Dropsets
Lees ook:5 goede redenen om de sportschool te skippen
Lees ook:Op naar de 5 minuten plank!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>