Het belang van rekken en strekken

rekkenstrekken 2

Rekken en strekken mag niet vergeten worden. Toch is dit het meest vergeten onderdeel van het trainen en fitnessen. Voor iedereen die aan fitness doet zoals bodybuilders en krachttrainers, maar ook iedereen die een andere sport beoefend is rekken en strekken van cruciaal belang voor het verwantwoord en snel realiseren van je doel.

Wat is Rekken en strekken

Rekken en strekken is de Nederlandse benaming van Stretching. Tijdens het rekken maken we onze spieren langer door middel van verschillende bewegingen en lichaamshoudingen. Door de spieren te verlengen wordt het spierweefsel uitgerekt, waardoor er de mogelijkheid is om veel positieve processen te laten gebeuren in de spiervezels.

Belangrijk

Rekken en strekken is enorm belangrijk om te doen. Het bevorderd namelijk de spierkracht, zorgt voor een sneller herstel en helpt blessures te voorkomen. Daarnaast brengt het meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee. Ook verbeterd het je mobiliteit en de houding van het lichaam. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor ouderen om de heup in een zo goed mogelijke positie te houden.

Rekken en strekken zorgt voor:
- Een verhoging van de circulatie van afvoerstoffen en aanvoer van voedingstoffen van de spieren
- De afvoer van melkzuur uit de spieren
- Een verbetering van de flexibiliteit
- Meer spierkracht
- Een kleinere kans op blessures
- Een vergroting van de Range Of Motion (ROM)
- Een sneller spierherstel na een intensieve workout
- Meer flexibiliteit in de spieren
- Een betere bloedcirculatie
- Een betere lichaamshouding
- Vermindering van stress

Soorten rekken

Tonus verlagend: Bij tonus verlagend rekken wordt de spierspanning (Tonus) verlaagt. Deze manier van rekken wordt vaak op een statische manier gedaan. Je blijft een aantal seconden (+/- 30) in een bepaalde houding staan waarbij je binnen de pijngrens blijft. Deze manier van rekken moet alléén worden uitgevoerd ná de training/wedstrijd omdat deze manier van rekken de sportprestaties kan verminderen. Deze manier van rekken na een intensieve inspanning zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden afgevoerd uit de spieren en de doorbloeding weer goed op gang komt waardoor de spier zich sneller herstelt en de kans op spierpijn stukken minder is.

Tonus verhogend: Bij tonus verhogend rekken wordt de spierspanning verhoogd. Deze manier van rekken wordt op een dynamische manier gedaan. Omdat er meer spierspanning wordt gecreëerd in de spieren ontstaat er meer explosieve kracht. Dit komt ten goede voor bijvoorbeeld sprinters en andere explosieve krachtsporters. Dynamisch rekken en strekken kan je beter na de warming-up en vóór je workout/wedstrijd doen. Je bereid de spieren voor op een grote inspanning en daarnaast wordt er voor de inspanning vers, zuurstofrijk bloed in de spiervezels gepompt waardoor er beter gepresteerd kan worden. Ook heb je als je dynamisch rekt voor je workout, minder kans om een blessure op te lopen. Bodybuilders kunnen deze manier van rekken tussen hun sets doen, om op die manier elke set meer kracht te hebben en zo meer herhalingen te kunnen maken of met een zwaarder gewicht te kunnen trainen. Dit leidt op ten duur tot een snellere spieropbouw.

Rekken en strekken is dus van belangrijke waarde als het gaat om snel spierherstel, meer spierkracht, blessurepreventie, flexibiliteit, gezondheid en het snel willen realiseren van je doel, wat deze dan ook is. Het is belangrijk om Dagelijks te rekken. Je zult zien dat het je vooruitgang een boost zal geven!

Lees ook:7 voordelen van het trainen op eigen lichaamsgewicht
Lees ook:Rekfouten die je wilt voorkomen
Lees ook:Technogym lanceert FLEXablitylijn
Lees ook:De 4 grootste yoga fails
Lees ook:Lees hier het nut en belang van variatie bij cardio training

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>