Tai Chi vermindert pijnklachten bij artrose

Vandaag kreeg ik de uitnodiging om eens mee te doen met een lesje Tai Chi. Iedere dag schijnt in het Oosterpark in Amsterdam dus Tai Chi lessen te worden gegeven door een grootmeester in Tai Chi en Kung Fu. En die grootmeester geeft gewoon buiten, onder alle weersomstandigheden, les. Voor het inademen van Chi, het Chinese woord voor levensenergie, heb je namelijk de frisse buitenlucht nodig.

Tai chi is eentraditionele Chinese bewegingsleer die hoort bij de martial arts. Hoewel debewegingen lijken op een dans, zie je als je goed kijkt inderdaad stoot-, trap-en afweerbewegingen. Tai Chi is gebaseerd op het idee om de kracht van detegenstander te absorberen en om te buigen voor een aanval. Om de hardeaanvallen te kunnen tegenhouden, zijn de bewegingen zacht en circulair.Gedurende de vloeiende, trage en soms uiterst krachtige bewegingen, leer je hoeje je ademhaling kunt gebruiken voor het sturen van energie door deenergiebanen in je lichaam. Tai Chi ontspant en versterkt zowel lichaam als degeest en benadrukt de beheersing van het lichaam door meditatie.  

En vandaag lees ik toevallig ook een bericht over hoe Tai Chi pijnklachten kan verlichten bij artrose.  

 

De traditionele Chinese bewegingsvorm Tai Chi kan pijn bij artrose in de knie verminderen. Onderzoekers uit Boston denken dat het de kwaliteit van leven voor patiënten een flinke oppepper kan geven.
Niet alleen zouden de bewegingen pijn kunnen verminderen, ook werd er minder depressie waargenomen. Patiënten konden beter bewegen en voelden zich over het algemeen beter dan patiënten die geen Tai Chi hadden beoefend.

De wetenschappers van Tufts Medical Center onderzochten veertig mensen ouder dan zestig jaar, die al langer dan tien jaar last hadden van ernstige artrose in hun knie. De helft van hen ging twaalf weken lang twee uur in de week Tai Chi beoefenen. De andere helft besteedde evenveel tijd aan normale stretchoefeningen.

BRON: GEZONDHEIDSNET.NL

Lees ook:Intensief trainen goed voor ex-kankerpatiënten
Lees ook:Dokter checkt hartslag via iPhone
Lees ook:Leefstijl moeilijk onderwerp voor artsen
Lees ook:Massage bar tegen spierpijn
Lees ook:Ontbijt met eieren en spek maakt slank

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>