Vet verbranden? Omhoog die hartslag!

Voor vetverbranding krijg je in fitnesscentra vaak het advies om in die mysterieuze 'vetverbrandingszone' te trainen. Dus minimaal 25 minuten cardiotraining op een matige intensiteit. Australische sportwetenschappers komen met een heel andere visie.

Een bekend fenomeen in fitnesscentra zijn de ellenlange cardiosessies op matige intensiteit en met een constante hartslag. Nooit zie ik een druppeltje zweet en eerlijk gezegd zie ik ook nooit resultaat bij de mensen die toch al maandenlang op deze manier trainen. Nu geloof ik zelf heilig in intervaltraining als het gaat om resultaat te halen. Ten eerste merk je direct dat het hard werken, ploeteren en zweten is, oftewel; er worden flink wat calorieën verbrand. Ten tweede voel je na de training nog urenlang de training door je lijf zinderen (ha, lekker!), oftewel; je lichaam verbruikt extra energie voor je herstel en ten derde signaleer ik bij mensen die aan intervaltraining doen een dat ze een gespierd en fit lichaam hebben met een redelijk laag vetpercentage.  

Australische sportwetenschappers deden onderzoek naar wat de beste trainingsmethode is om lichaamsvet kwijt te raken en hoera; mijn totaal niet wetenschappelijk onderzochte bevindingen krijgen bijval. De Australische sportwetenschappers deden namelijk diverse trainingsexperimenten met 16 vrouwen en concludeerden dat intervaltraining de meest effectieve methode is om lichaamsvet kwijt te raken. Dat betekent dat je in je cardiosessie dus korte, explosieve krachtmomenten moet inbouwen waar je hartslag van omhoog schiet: sprints, hellingen, hoge weerstand, alles waarbij je voelt dat je echt je lichaam aan het werk zet! 

Lees ook:Sneller fit
Lees ook:12 minuten efficiënte cardio-trainen!
Lees ook:Achmea sluit fitnesscentra
Lees ook:Spieren vreten vet!
Lees ook:Interval: negen keer meer vetverbranding

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Vet verbranden? Omhoog die hartslag!

 1. Moes

  Hallo angelique,

  Ik ben het helemaal met je eens! Intervaltraining geeft je zowel lichamelijk als geestelijk genoegdoening.
  Kun je mij de gegevens, de link of rapport van deze australische wetenschappers geven? Ben geinteresseerd in de details van het onderzoek.

  alvast bedankt!

    /  
 2. angelique heijligers

  Hallo Moes,

  Dank voor je reactie. Lees artikel hieronder voor meer info.
  Succes met je cardio! Angélique

  Fat Burning Cardio
  Amazing Discovery of New Cardio Method for Fat Burning
  By Craig Ballantyne

  Shocking weight loss research out of Australia has recently shown that the old way of using cardio for fat burning just doesn’t work. Medical researchers put women through a 15 week period of cardio workouts, and yet these women did not lose any weight over the entire program.

  Both researchers and subjects were stunned by the lack of results. But that wasn’t the only surprise.

  Another group of women were in the exercise study, but they used a secret form of short fat burning cardio workouts called “Intervals” for the 15 week study. The shocking results of the study showed that the subjects lost more body fat from shorter interval training workouts – in half the time as the cardio group.

  And not only did the interval training group achieve more fat burning results than the cardio group, and in less time, but the interval training also resulted in a dramatic decrease in belly fat. In fact, the researchers went so far as to say that interval training results in the “spot reduction” that all men and women try to achieve with abdominal training.

  When interviewed, Professor Steve Boucher, one of the Australian researchers, explained, “high intensity intermittent exercise may result in greater fat loss in the abdomen”. That means that unlike doing hundreds of crunches, interval training can work to burn belly fat over everything else.

  This is incredible news for all men and women who want to achieve a lean midsection or even 6-pack abs. While most men and women spend all their time on abdominal exercises, the latest research clearly shows we should be doing interval training, not slow cardio or endless crunches. Intervals are the best way to lose stomach fat.

  Fitness experts in North America have been one step ahead of this research. In fact, most fat loss programs these days include an interval training program. If your workout doesn’t use interval training, you could be missing out on maximum belly fat burning. Fitness experts in North America have identified cardio as having what they call a “dark side”. This refers to the increased risk of injury and lack of results from slow cardio.

  The short, burst exercise workouts of interval training use more intense effort to get more results in less time than cardio. And more importantly, the workouts are over in less time. The researchers theorized interval training works better because it boosts fat burning hormones, while cardio does not. The Australian research group believes that men can also burn fat with interval training.

  If you are new to interval training, you should start conservatively. Begin by doing 1 minute rounds of interval training at a slightly harder than normal exercise pace. Then spend 1 minute at a slow pace as a recovery interval. Do up to 6 intervals per workout, going between the hard exercise and easy exercise portions for a total of 12 minutes. Always include a 4-minute warmup and 4-minute cooldown to complete your 20 minute interval training session.

  As your fitness improves, you can increase your interval intensity. Perform this type of workout 3 times per week after your resistance training workout and you will lose stomach fat, burn off your belly, and sculpt your body to develop a lean mid-section and toned arms.

    /  
 3. Moes

  thanks

    /  
 4. denise

  hi angelique,
  great article and the study is,in my own personal experience, absolutely true.
  And now more reason to keep on doing what i’m doing :-)

    /  
 5. angelique heijligers

  Thanx & keep up te good work!

    /  
 6. Settor53

  Take note of who is ordering appletinis. ,

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>