Hardlopen maakt minder snel oud

Amerikaanse wetenschappers tonen aan: regelmatig een rondje door het park joggen kan het verouderingsproces -inclusief ouderdomsziekstes- vertragen. 

Regelmatig rennen kan het verouderingsproces en het krijgen van ouderdomsziektes vertragen. Dit zeggen Amerikaanse wetenschappers van het Stanford University Medical Center.

Uit het onderzoek bleek dat ouderen die regelmatig joggen minder last hebben van ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten en kanker. Ook waren de ouderen mobieler en zelfstandiger. De wetenschappers adviseren ouderen dan ook genoeg te blijven bewegen.

De onderzoekers volgden 500 deelnemers van boven de vijftig jaar. Ze deden dit twintig jaar lang. De helft van de deelnemers rende of jogde regelmatig, de andere helft deed dit niet. Van de groep niet-renners was eenderde overleden. Van de ouderen die wel regelmatig renden was 15 procent overleden.

Aan het begin van de studie renden de sportieve deelnemers gemiddeld vier uur per week. Tegen het einde van de studie was dit gedaald naar iets meer dan een uur per week. Toch hadden de deelnemers nog steeds baat bij de beweging. De onderzoekers denken dat andere vormen van sport waarschijnlijk een vergelijkbaar effect hebben.

(c) gezondheidsnet.nl

Lees ook:Joggers 34% minder kans op fatale ziektes
Lees ook:Ouderen: 3 uur per week bewegen, 5 jaar langer leven
Lees ook:Het recept voor een goede nachtrust? Sporten!
Lees ook:Fitness trackers helpen ouderen met afvallen
Lees ook:Krachttraining verjongt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>