Obesitas bij kinderen. Het is hun eigen schuld!

Mijn aankondiging zegt al genoeg. Kinderen mogen wel wat meer gaan bewegen. Het huidige straatbeeld van kindertjes met overgewicht is niet meer weg te denken. Mijn antwoord hierop: het begint bij de ouders. Ja! Als je zelf als ouder gewend bent om een altijd een fles cola naast je bed te hebben en regelmatig stukjes worst en kaas op tafel te zetten bij een heerlijk dvd tje op de flatscreen, moet je er niet vreemd van opkijken dat je jouw kinderen het verkeerde gedrag aanleert. Kort door de bocht? Wel nee!

Het beeld van de vader of moeder die thuis komt van de sportvereniging is inmiddels vervangen door Al Bundy die ingezakt op de bank zit te zappen. Ik realiseer me dat ik generaliseer en dat er wel degelijk ouders zijn die er echt alles aan doen om een gezond rolmodel te zijn maar besef maar al te goed dat de ouders van tegenwoordig beide werken, kinderen opvoeden, veel sociale verplichtingen hebben en de ongezonde kant en klaar maaltijd bezorgers onder de speeddial knop beheren. Fut, tijd en energie hebben om te gaan sporten? Nee absoluut niet. Is toch logisch? Even lekker ontspannen, ontstressen van dit drukke bestaan.Om te gaan sporten moet je energie hebben.

Ondertussen worden de kinderen met de bezuinigingen op school gekort op gymlessen en daarnaast  zijn msn en (ik zal het fluisteren) : playstation ook niet echt bezigheden waarvan je zou zeggen dat het bergen aan fysieke inspanning kost. Daarentegen hoort in de kantine op school en bij het msnen en gamen een lekkere glacé en minimaal een 2 blikjes cola. Kinderen behoor je niet meer naar school te laten fietsen en lopen in de motregen en zeker niet na die reportage van die russische seriemoordenaar Tjikatlov. 

Hoe meer ik hierover nadenk zie ik steeds meer in dat dit probleem niet bij 1 symptoom kunt aanpakken. Daar is meer voor nodig! Heel wat meer.

Begin bij jezelf!

Lees ook:Ouders vinden sporten te gevaarlijk voor hun kinderen
Lees ook:Een antwoord op Vince : Fastfood en ongezonde voeding is een fabeltje
Lees ook:Schoolmeisjes willen niet zweterig zijn
Lees ook:LeapBand: activity tracker voor kinderen
Lees ook:Fitness voor kinderen tijdens BSO als vast onderdeel!

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Obesitas bij kinderen. Het is hun eigen schuld!

 1. Vince

  Je veralgemeent inderdaad en je kletst ongelooflijk uit je nek.

  Het ‘feit’ dat de obesitas-epidemie te wijten is aan fastfood en “ongezonde” voeding is een fabeltje.
  Daar is al grondig onderzoek naar gedaan in de States, waaruit blijkt dat het fastfoodgebruik bij ‘gewone’ kinderen net zo hoog ligt als bij dikke kinderen.
  Krék hetzelfde! Ik zou zelfs meer durven zeggen: door te blijven beweren dat obese kinderen dik zijn door te veel fastfood te eten, en door te weinig sport te doen,(wat jij hier zonder schroom verkondigt) ga je hen alleen maar stigmatiseren. Jij zegt gewoon letterlijk: “Zie je wel vetzak, het is allemaal je eigen schuld!” En dan is discriminatie niet ver meer weg.

  Je moet te dikke kinderen uiteraard niet gaan stimuleren om vijf keer per week hamburgers te eten, maar dat wil nog niet zeggen dat juist die hamburgers hun in de eerste plaats dik hebben gemaakt. De oorzaak van obesitas is veel complexer dan dat. Erfelijkheid speelt daarin een grote rol, gecombineerd met een hele reeks dieet- en andere factoren. De medische realititeit is veel complexer – en bijgevolg een stuk saaier – dan wat een populistische film als pakweg ‘Super Size Me’ ervan wil maken.

  De huidige obesitas-epidemie in het Westen is hoogstwaarschijnlijk een rechtstreeks gevolg van stelselmatige uitroeiing van de darmbacteriën door antibiotica.
  Dat is een tamelijk recent inzicht, maar de wetenschap is er momenteel nog volop mee bezig.

  Maar goed, los van het voedsel-debat krijg ik het ook op m’n heupen van het eeuwige gezwam over sport.

  Het is nu inderdaad zo dat beweging in zijn zuivere vorm (wandelen, fietsen enz.) vandaag de dag niet zo vanzelfsprekend meer is.
  Maar zeg nu zelf : wat gaan die 3 uurtjes gym per week daar nu aan veranderen?
  Helemaal niks natuurlijk! Ik stoor me erg aan zulke naiviteit en snap niet waarom zoveel mensen dit als zoetekoek blijven slikken, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

  Gym op school is eigenlijk onverantwoord en is in sommige gevallen zelfs gevaarlijk, zeker als we het over fenomenen als joggen of de coopertest hebben : niemand heeft immers dezelfde conditie en een kind dat in het dagelijkse leven niet jogt of een soortgelijke uithoudingssport beoefent, riskeert hierdoor ernstig letsel aan over te houden. (ik kan het weten)

  Je opmerking over ouders die geen fut en energie meer hebben om na het werk te gaan sporten vind ik persoonlijk ook nergens op slaan.
  Als ouders zich na al hun dagelijkse taken nog ‘s zouden bezighouden met hun trainingsschema voor de marathon, gaat het sociale leven juist helemaal naar de knoppen en is er nog minder tijd voor de kinderen.
  Hoef je niet lang over na te denken, toch?

  Mvg,
  Vincent

    /  
 2. Zara

  Vincent, aan je gebral te lezen, ben jij volgens mij een ontzettend luie dikzak. Misschien is I’m a frustrated lazy ass.blog.nl iets voor jou?

    /  
 3. Vince

  Het is geen gebral. Het zijn valide argumenten.

  Wat echter wel gebral is, is jouw reactie die duidelijk maakt dat jij blijkbaar niet anders kan dan mij een luie dikzak te noemen, terwijl je mij van haar noch pluim kent.

  Ik neem aan dat je geen 14 meer bent en al lang geleerd hebt niet op de man te spelen in een fatsoenlijke discussie, dus argumenteer aub en kom niet af met persoonlijke beledigingen.

  Ik zou liever hebben dat je mijn bovenstaande tekst over obesitas ontkracht met degelijke argumenten, maar als je dat niet op een volwassen manier kunt blijf je hier maar beter weg.

  Mvg,
  Vincent

    /  
 4. moes

  Hallo Vince. Ik neem je betoog geheel serieus, alhoewel ik er een dag voor nodig had om me te realiseren dat je echt meent want je zegt .
  Ik citeer : “Het ‘feit’ dat de obesitas-epidemie te wijten is aan fastfood en “ongezonde” voeding is een fabeltje” Ik las deze stelling en dacht even : mis ik hier iets?

  Maar nee.. bijna 4 miljard andere mensen en ik weten ook (uitzonderingen en onwetenden daar gelaten) dat een cedente levensstijl : weinig bewegen en ongezonde voeding DE basis is voor overgewicht en gezondheidsproblemen bij volwassenen en bij kinderen. Daar is geen wetenschapper of onderzoek voor nodig. Ik ben het met je eens dat kinderen niet alleen moeten gaan sporten maar ook eens een gitaarlesje moeten nemen of wat anders moeten doen wat ze leuk vinden en dat ouders daar oog voor moeten hebben en dat moeten stimuleren.

  Ik kan het ook vinden in je argument dat het gebruik van antibiotica een reden kan zijn dat het menselijk lichaam van tegenwoordig een slechtere darmflora heeft. Maar naar wat ik van jou begrijp is de uitslag van het onderzoek daarnaar nog niet voltooid. Ik hoor graag de definitieve onderzoeksverslagen van dit onderzoek.

  En nee : ik beweer niet dat het overgewicht eigen schuld is. Een kind kan immers een ongezonde opvoeding niet verweten worden. Dat ligt wat mij betreft eerder bij de ouders, school en ook de overheid. Maar wat ik wel beweer is dat er een zekere mate van mogelijkheidsbewustzijn sprake is. Kort gezegd betekent dat : Je had kunnen weten, kunnen vermoeden dat wanneer je 2 keer per week naar Macdonald gaat, 1 x per week een pizza voor je kinderen besteld, coca cola als dorstlesser aanleert, het bewegen en of sporten stimuleert (voorbeeld) en de kinderen 5 uur per dag achter games en msn laat zitten, dat je kinderen in een slechte lichamelijke conditie zullen gaan verkeren.

  Ik ben geen wetenschapper maar ik geloof dat ieder weldenkend mens kan (in)zien dat de producten die nu op de markt worden gebracht en worden aangeboden veelal worden voorzien van veel suikers en vetten. Ik heb duizenden mensen (inclusief kinderen) begeleid en getraind de afgelopen jaren. Een kleine verandering in hun levensstijl deed wonderen! Zelfs 2 uur per week (niet eens 3) even een beetje sporten en goed advies uitte zich in verbeterde conditie, minder gewicht en een betere mentale gesteldheid.

  Ik kan er niets aan doen maar mijn zelf ondervonden feiten spreken voor zich want de resultaten liegen er niet om. Ik had graag helemaal eens met je willen zijn en door jouw betoog een nieuw inzicht hebben wil verkrijgen. Ik sta namelijk altijd open voor nieuwe ontwikkelingen en werkwijzen.

  Jij doet me een beetje denken aan Don Quichote met zijn gebroken lans. Voel je niet beledigd; er was eens een tijd dat niemand Christopher Columbus geloofde. Wie weet misschien krijg jij toch nog ooit eens gelijk.

  Maar zolang dat niet is en jij mij niet overtuigd hebt, blijf ik op deze manier ongelooflijk door kletsen en mensen aansporen om gezonder te leven en meer te gaan bewegen. Ik hoop dat je dat mij niet kwalijk neemt.

  Daar geloof ik NU in!

  Moes

    /  
 5. Zara

  To Vincent: Ha Ha Ha !….you ARE frustrated (and touchy!) indeed…

    /  
 6. Vince

  @moes, bedankt voor je reactie.
  Deels ga ik er akkoord mee hoor.

  Zoals ik eerder al zei,moet je dikke kinderen uiteraard niet stimuleren om elke dag hamburgers of pizza te eten, dat spreekt voor zich.

  Maar ik stel me dus wel degelijk vragen bij het feit dat er in amerika onderzoeken zijn gedaan die duidelijk hebben vastgesteld dat het fastfoodgebruik bij ‘gewone’ kinderen net zo hoog ligt als bij dikke kinderen.
  Hoe wil je dat verklaren?

  Beweging kan er niet genoeg zijn, daar ben ik het ook helemaal mee eens.
  Voor mij persoonlijk is beweging iets dat je moet incalculeren in je dagelijks leven. Ik heb ‘t ooit eens opgesomd en ik zet dagelijks zo’n 14500 stappen, wat ik helemaal niet verkeerd vind.

  Maar om op een dag 1 kilo af te vallen moet je zowat van Maassluis naar Hoek van Holland roeien, dus ik betwijfel ten zeerste of gym op school iets zal kunnen veranderen aan overgewicht.
  Sorry, misschien ligt het aan mij. Maar ik vind het gewoon erg naief, snap je.

  Mvg,
  vincent

    /  
 7. Joost

  Alle soorten van lichaamsbeweging zullen iets veranderen als aan je gewicht. Tenslotte is het heel simpel, hoe meer je sport, hoe meer callorien je verbrandt. Dus ik kan simpelweg niet begrijpen waarom je denkt dat dit niet het geval is.

  Om af te vallen moet je meer bewegen en minder tot gematigd eten (vooral gezond). Je argument over het fastfood in Amerika zegt in principe ook weinig aangezien je niks weet over de rest van het eetpatroon van deze kinderen.

  In Amerika is er gewoon een heel groot fast food aanbod wat het moeilijk maakt om te negeren. Maar we kunnen ook gezamenlijk concluderen dat er in Amerika gemiddeld de dikste mensen van heel de wereld zitten. Dit zegt wel genoeg lijkt me.

  Vince Ik ben het daarom ook volledig met jou oneens en volledig eens met Moes

  Vertrouw mij, je riskeert veel ernstiger letsel door NIET te gaan gymen dan door te gaan gymen. Obesitas/Overgewicht is gevaarlijk en moet juist bestreden worden door middel van gezonde voedig en veel beweging. Met name preventie en voorlichting om het te voorkomen.

  Hiermee ontkracht ik bij deze al je genoemde argumenten.

  Met vriendelijke groet,

  Joost

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>