Een antwoord op Vince : Fastfood en ongezonde voeding is een fabeltje

Hallo Vince, Ik neem je betoog geheel serieus, alhoewel ik er een dag voor nodig had om me te realiseren dat je  echt meent want je zegt . Ik citeer : “Het ‘feit’ dat de obesitas-epidemie te wijten is aan fastfood en “ongezonde” voeding is een fabeltje”  Ik las deze stelling en dacht even : mis ik hier iets?

Maar nee.. bijna 4 miljard andere mensen en ik weten ook (uitzonderingen en onwetenden daar gelaten) dat een cedente levensstijl : weinig bewegen en ongezonde voeding DE basis is voor overgewicht en gezondheidsproblemen bij volwassenen en bij kinderen. Daar is geen wetenschapper of onderzoek voor nodig. Ik ben het met je eens dat kinderen niet alleen moeten gaan sporten maar ook eens een gitaarlesje moeten nemen of wat anders moeten doen wat ze leuk vinden en dat ouders daar oog voor moeten hebben en dat  moeten stimuleren.

 Ik kan het ook vinden in je argument dat het gebruik van antibiotica een reden kan zijn dat het menselijk lichaam van tegenwoordig een slechtere darmflora heeft. Maar naar wat ik van jou begrijp is de uitslag van het onderzoek daarnaar nog niet voltooid. Ik hoor graag de  definitieve onderzoeksverslagen van dit onderzoek.

En nee : ik beweer niet dat het overgewicht eigen schuld is. Een kind kan immers een ongezonde opvoeding niet verweten worden. Dat ligt wat mij betreft eerder bij de ouders, school en ook de overheid. Maar wat ik wel beweer is dat er een zekere mate van mogelijkheidsbewustzijn sprake is.  Kort gezegd betekent dat : Je had kunnen weten, kunnen vermoeden dat wanneer je 2 keer per week naar Macdonald gaat, 1 x per week een pizza voor je kinderen besteld,  coca cola als dorstlesser aanleert,  het bewegen  en of sporten  niet stimuleert (voorbeeld) en de kinderen 5 uur per dag achter games en msn laat zitten, dat je kinderen in een slechte lichamelijke conditie zullen gaan verkeren.

Ik ben geen wetenschapper maar ik geloof dat ieder weldenkend mens kan (in)zien dat de producten die nu op de markt worden gebracht en worden aangeboden veelal worden voorzien van veel suikers en vetten.  Ik heb duizenden mensen (inclusief kinderen) begeleid en getraind de afgelopen jaren. Een kleine verandering in hun levensstijl deed wonderen!  Zelfs 2 uur per week (niet eens  3)  even een beetje sporten en goed advies  uitte zich in verbeterde conditie, minder gewicht en een betere mentale gesteldheid.  

Ik kan er niets aan doen maar mijn zelf ondervonden feiten spreken voor zich want de resultaten  liegen er niet om. Ik had graag helemaal eens met je willen zijn en door jouw betoog een nieuw inzicht hebben wil verkrijgen. Ik sta namelijk altijd open voor nieuwe ontwikkelingen en werkwijzen.

Jij doet me een beetje denken aan Don Quichote met zijn gebroken lans.  Voel je niet beledigd;  er was eens een tijd dat niemand  Christopher Columbus  geloofde. Wie weet misschien krijg jij toch nog ooit eens gelijk.

Maar zolang dat niet is en jij mij niet overtuigd hebt, blijf ik op deze manier ongelooflijk door kletsen en mensen aansporen om gezonder te leven en meer te gaan bewegen. Ik hoop dat je dat mij niet kwalijk neemt.

Daar geloof ik NU in!

Moes

Lees ook:Hoe verrassend: kinderen worden fitter van…meer bewegen!
Lees ook:Ouders vinden sporten te gevaarlijk voor hun kinderen
Lees ook:LeapBand: activity tracker voor kinderen
Lees ook:Fitte kinderen kunnen beter lezen
Lees ook:Sporten in de natuur maakt kinderen gezonder

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Een antwoord op Vince : Fastfood en ongezonde voeding is een fabeltje

 1. frank

  amen ! Obesitas is gewoon duidelijk een welvaartsziekte. Blijkbaar willen sommige mensen de waarheid gewoon niet zien omdat die te confronterend is.

    /  
 2. Vince

  Deels misschien een welvaartsziekte, maar volgens mij zit er meer achter.

  Waarom zijn er, zeker in de VS, de laatste tien, twintig jaar zo enorm veel dikke mensen bijgekomen? Akkoord, Amerikanen zijn vadsig , en ze eten te veel hamburgers met frieten en drinken veel te grote bekers cola, maar dat deden ze twintig, dertig jaar geleden ook al. Dat volstaat niet als verklaring voor de epidemie van obesitas.
  Welnu, men heeft een experiment gedaan bij muizen. Men heeft de microbiota van dikke muizen getransplanteerd in magere muizen, en die werden dik, ook al bleven ze net hetzelfde voedsel eten.

  Bacteriotherapie is de behandeling van de toekomst in de strijd tegen obesitas, daar ben ik zo goed als zeker van.

    /  
 3. moes Auteur

  Vince,

  20-30 jaar geleden bewogen Amerikanen meer dan dat ze nu doen. Dat is een van de essentiele redenen waarom de obesitas epidemie heeft kunnne uitdijen.

    /  
 4. marjolein kroese, personal trainer

  Heeh Moes,

  Leuk geschreven, ga door met je goede werk =)

  vr.gr. Marjolein

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>