Fitness voor kinderen tijdens BSO als vast onderdeel!

Het AD meldde afgelopen zondag onderstaand bericht over buitenschoolse opvang en lekker sporten. Dergelijke initiatieven verdienenwat mij betreft de Nobelprijs. Meer en meer (sport)scholen zouden dit initiatief moeten overnemen. De gymzaal wordt immers tegenwoordig steeds minder en minder gebruikt en veel sportscholen kampen tussen 15.00 en 18.00 uur met een (diep) dal moment.

ALBRANDSWAARD – Na schooltijd flink fitnessen, streetdancen of musicaldansen: per 1 maart kunnen Albrandswaardse kinderen bij sportschool Gameren Sport naar de buitenschoolse opvang. ,,Het werkt aan twee kanten: wij krijgen extra inkomsten en de ouders hoeven niet meer met hun kind naar sportclubjes te racen, omdat ze bij ons al genoeg beweging krijgen,” verklaart sportschoolhoudster Carla van Gameren.

Steeds meer instellingen die niet direct met onderwijs te maken hebben, beginnen met buitenschoolse opvang (bso). Sinds 2006 zijn basisscholen verplicht opvang na schooltijd aan te bieden, maar wegens tijd- en ruimtegebrek besteden zij dat dikwijls uit. Zo zijn in Nederland steeds meer sportscholen en voetbalclubs te vinden die samenwerken met kinderopvangorganisaties of hun kantine inrichten als bso.

Bij Gameren Sport sporten sinds eind 2007 zo’n dertig basisschoolleerlingen al dagelijks buiten schooltijd. ,,Zie het als een uitgebreid sportschoolabonnement, van school halen en brengen inbegrepen.”

Nu de sportschool volgende maand met de ‘sportieve buitenschoolse opvang’ een officiële bso wordt en ouders de kosten deels kunnen aftrekken van de belasting, is het aantal deelnemende kinderen volgens Van Gameren gestegen met tien per dag. In een apart lokaal ontfermen sociaal-pedagogisch werkers en sportinstructeurs zich over de jongens en meisjes, tot uiterlijk 18.30 uur.

De opvang bij Gameren Sport kost tot 1 maart 45 euro per dag per kind, in maart wordt het 7 euro per uur. Afhankelijk van het inkomen kunnen ouders tot 6 euro per uur van de belasting terugkrijgen

Lees ook:Ouders vinden sporten te gevaarlijk voor hun kinderen
Lees ook:Regering waarschuwt ouders dikke kinderen
Lees ook:Obesitas bij kinderen. Het is hun eigen schuld!
Lees ook:Hoe verrassend: kinderen worden fitter van…meer bewegen!
Lees ook:Dikke kinderen krijgen maagband

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Fitness voor kinderen tijdens BSO als vast onderdeel!

 1. Sanny

  Mede omdat dit mijn werkterrein is (kinderen dan), vind ik het een fantastisch initiatief!
  Hoorde laatst van iemand dat zelfs het ouderwetse ‘ apekooien’ afgeschaft is tegenwoordig, erg jammer.
  Hoe eerder de kinderen lekker fit zijn, hoe minder moeilijkheden ze mogelijk later vanaf de puberteit krijgen met hun uiterlijk, lijf, gewicht en identiteit.

    /  
 2. Ruud de Jonge

  Dat kinderopvang en sport samengaan is zeker in de huidige samenleving een must.
  Wij hebben hier echter wel te maken met de kwetsbaarste groep in onze samenleving en ik zie hoe nu te pas en te onpas sportscholen zich op kinderopvang gaan storten omdat hier blijkbaar een “markt” voor is. Prioriteit is niet ALLEEN sport maar goede opvang. Dat v. Gameren een sportschool is en daarmee kinderen sportief goed kan bezighouden zegt helemaals niets over hun kinderopvang kwaliteiten

    /  
 3. moes

  Hi Ruud,

  Ik vind het een goede aanvullende opmerking van je! Het moet natuurlijk een combinatie zijn. Het is inderdaad niet vanzelfsprekend dat alleen sporten automatisch goede opvang betekent. Daarom is het belangrijk dat ouders zich eerst goed laten informeren, de tijd ervoor nemen en eens navraag doen bij andere ouders die er al ervaring mee hebben. Simpel: Bijvoorbeeld op het schoolplein kom je dagelijks genoeg ouders tegen die je wel wat nuttige info kunnen geven over hun ervaringen.

    /  
 4. Vince

  Activiteiten tijdens kinderopvang is prima, maar waarom moet dat altijd door middel van sport?

  Begrijp me niet verkeerd, voor een kind dat van voetbal of zoiets houdt kan dit heel prettig en handig zijn.
  Maar er is een heel gamma aan andere activiteiten : tekenen, knutselen, timmeren, muziek, toneel enz.. maar toch komt sport blijkbaar altijd op de eerste plaats.

  Ik heb me altijd afgevraagd hoe dat komt.
  De klassieke argumenten heb ik wel vaker gehoord : “kinderen hebben een slechte conditie en worden te dik”.

  Welnu, als je’t mij vraagt zal dat uurtje hollen en springen daar weinig of niks aan veranderen..
  en is zeker geen aanvulling voor het kind dat liever een boek leest of op een gitaar speelt.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>