Wat moet eerst? Cardio of gewichten?

Ik heb het mezelf dikwijls afgevraagd: moet ik nou eerst spieroefeningen doen? Of eerst cardio? En ik hoopte een antwoord op deze vraag te krijgen toen ik hier een artikel over las in de Montreal Gazette. Helaas moet het antwoord nog even uit blijven, er zijn namelijk teveel mogelijkheden die afhangen van je persoonlijke doel en fitheid.

Bron: sxc.hu

Er worden in het artikel van de Montreal Gazette namelijk verschillende onderzoeken beschreven die allemaal een andere uitkomst hebben. Bij vrouwen die niet fit zijn maakt de volgorde van cardio en gewichten helemaal niets uit, terwijl mannen die wel fit zijn juist baat hebben bij een specifieke volgorde. De oefeningen die je dan als eerste doet hebben meer impact op je fitheid. Wil je dus focussen op spieroefeningen? Dan moet je die als eerste doen. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om beide oefeningen te combineren, zodat je tegelijk spieroefeningen als cardio doet. Dit kan tot gevolg hebben dat je beide ontwikkelt.

Welke volgorde je moet aanhouden hangt dus heel erg af van het doel dat je hebt. Wil je een marathon gaan lopen? Dan kun je beter beginnen met cardio oefeningen. Wil je een spierbundel trainen? Begin dan met gewichttraining. Wil je beide? Dan kun je prima een combinatietraining doen. Als je een goed plan wilt, met een goede volgorde raad ik je aan om bij je sportschool na te vragen wat nu een goede volgorde van trainen is voor het doel dat jij wilt behalen.

Lees ook:Zo verlies je buikvet
Lees ook:Trainingsfouten Top 10
Lees ook:Zo traint kunstschaatser Ashley Cain voor de Olympische Spelen
Lees ook:De beste manier om een sixpack te krijgen
Lees ook:5 manieren om je dijen cellulitis-vrij te maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>