Gespierde jongens leven langer

Krachttraining is goed voor je, dat mag geen geheim heten. Maar het drukken van die barbell of het liften van dumbells zal je levensduur (nog) niet verlengen. Wel schijnt hoe gespierd je als tiener bent, mogelijk te voorspellen hoe oud je wordt. Althans, als je een man bent.

Een Zweeds instituut volgde 24 jaar lang meer dan een miljoen zestien- tot negentienjarige dienstplichtige jongens tijdens testen waarbij bekeken werd hoe sterk hun spieren waren, schrijft Gezondheidsnet. Ook hun BMI en bloeddruk werden gemeten.

Meer dan 25.000 deelnemers kwamen in die periode voortijdig te overlijden. De deelnemers die als tiener bovengemiddeld scoorden bij de spiersterktetesten, bleken echter 20-35 procent minder risico te lopen op vroegtijdig overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten of andere westerse oorzaken.

De tieners die juist zwakke spieren hadden, liepen het grootste risico om vroegtijdig te overlijden. Het effect van zwakke spieren was vergelijkbaar met bekende risicofactoren voor een vroege dood, zoals obesitas en een hoge bloeddruk.

Ik fitness al vanaf m’n middelbare schooltijd. Misschien moet ik me dan toch maar eens verdiepen in m’n pensioen..

Lees ook:Dikke kinderen krijgen maagband
Lees ook:Hart en vaat ziekten kun je voorkomen door fitness
Lees ook:Vrouwen negen keer meer kans op sterven hart- en vaatziekten dan aan borstkanker
Lees ook:Wie dik is leeft langer!
Lees ook:Nederlander onderschatten slechte leefgewoonten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>