Eureka: eiwit ontdekt dat spieren doet groeien

Hoe toegewijd ook, we hebben allemaal wel eens een moment dat we écht geen zin hebben om wéér de gang naar de sportschool te maken.. Stel je voor hoe relaxt het dan zou zijn om je gewoon even te injecteren met een eiwit en na één stevige workout de voetjes op de bank te leggen, om vervolgens enkel dagen later te constateren dat je spieren zestig procent gegroeid zijn – gewoon, met niks doen.

Fictie? Niet wat wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute betreft. Daar hebben ze een eiwit ontdekt dat de spieren na een krachttraining laat groeien en sterker maakt. Met dank aan muizen overigens, die weer eens als lijdend voorwerp mochten opdraven. Of nou ja, ‘lijdend’; de knaagdieren die de proteïnen kregen ingespoten ontwikkelden binnen enkele dagen spiervezels die de helft groter waren dan die van onbehandelde muizen. Ik vermoed wat dat betreft dat er in een willekeurige sportschool vast ook wel een paar menselijke proefdieren te vinden zouden zijn geweest..

Hoe dan ook, vóór fitnesscentra straks de noodklok moeten luiden: het is de bedoeling dat het eiwit wordt aangewend bij spierdystrofie, of bij de geleidelijke afname van spiermassa door ouderdom of een lang ziekbed. Niet voor lui die domweg geen zin hebben om moeite te doen voor een mooi lijf (en dan is het aan jou of je je aangesproken moet voelen )

Het is overigens onduidelijk of de muizen met hun nieuw verworven spierkracht de spuitgrage professoren met al dan niet gelijke munt hebben terugbetaald..

Lees ook:Sportschool in een pilletje
Lees ook:Sporten geeft zelfde euforische gevoel als blowen
Lees ook:Kerst vieren zonder schuldgevoel
Lees ook:100 burpees in 100 dagen? Doe mee met de burpee challenge!
Lees ook:Aantal fitnesscentra vanaf 1999 met 65% gestegen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>