Touwtjespringen: meer work-out dan kinderspel

Ik associeerde touwtjespringen voorheen met schoolkinderen op een zonnig plein, en boksers in een zweterige gym – beide gevallen een ver-van-m’n-bed-show, en liet het springtouw dan ook links liggen. Totdat een personal trainer mij een aantal maanden geleden adviseerde het touw toch eens er hand te nemen. Om tijdens mijn circuittraining tussen elk rondje m’n hartslag hoog te houden bijvoorbeeld.

En verandering van spijs doet eten wordt maar weer eens bewezen, want sindsdien zweer ik erbij. En ga er met regelmaat redelijk bij kapot. Een aanrader die onderschat wordt.

Naast een ideale warming-up heeft touwtjespringen zich bewezen als een goede volledige training én een leuke manier om overtollige kilo’s kwijt te raken. Het kent geen onderscheid; de oefening is perfect voor atleten en fitnessprofessionals, maar ook voor beginners goed te doen. Het gehele lichaam wordt getraind, terwijl hart- en bloedvaten worden versterkt.

Dat springen over een rondzwiepend touw blijkt bovendien één van de meest effectieve manieren om vet te verbranden; volgens Gezondheidsnet verbruikt iemand die zestig kilo weegt en ongeveer dertig minuten springt, al gauw 252 kilocalorieën. Dat is meer dan wat je verbrandt bij aerobics, voetbal of zwemmen.

Mocht je je afvragen (net als ik deed toen ik dit las) hoeveel calorieën jij dan zou verbruiken, je eigen gewicht indachtig? Je kunt het precies uitrekenen: het verbruik per 10 minuten is 1,4 kcal per kilogram aan lichaamsgewicht. Dat is dan 0,14 kcal per minuut.

Lees ook:Met welke sport verbrand ik de meeste calorieën?
Lees ook:Intervaltraining verbrandt in korte tijd veel calorieën
Lees ook:5 manieren om 100 calorieën te verbranden binnen 20 minuten
Lees ook:5 manieren om je dijen cellulitis-vrij te maken
Lees ook:Wat is belangrijker? Voeding, of Sporten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>