Het recept voor een goede nachtrust? Sporten!

gapende vrouwNatuurlijk is dit bericht niet van jou op toepassing. Jij, trouwe lezer  van Fitness.blog.nl, hebt immers een sportieve levensstijl :-) Maar mócht je onverhoopt de laatste tijd wat problemen hebben met in slaap komen, dan beweeg je wellicht niet genoeg. Althans, dat zou een reden kunnen zijn volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat mensen die vaker bewegen niet alleen lekkerder slapen, maar ook minder vaak met slaapproblemen kampen dan mensen die niet actief zijn.

De onderzoekers vroegen duizend volwassenen van 23 tot 60 jaar hoeveel ze de week daarvoor actief bezig waren geweest en of ze goed sliepen. Van de deelnemers die bewogen, gaf 67 procent aan dat ze bijna elke nacht lekker sliepen. Bij de mensen die helemaal niet actief zijn, had maar 39 procent een bevredigende nachtrust gehad.

Zeer actieve deelnemers, die bijvoorbeeld aan hardlopen, fietsen, zwemmen of andere competitieve sporten deden, bleken het minst te kampen met slaapproblemen als slapeloosheid, te vroeg wakker worden of niet in slaap kunnen vallen. Ruim tweederde van hen gaf aan in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek geen enkel probleem met slapen te hebben gehad.

Dit in tegenstelling tot de deelnemers die helemaal niet actief waren; de helft van hen werd ‘s nachts wel eens wakker, en bijna een kwart had moeite met inslapen. Zij voelden zich bovendien slaperiger dan de sporters en hadden vaker symptomen van slaapapneu.

Kortom, het recept voor een goede nachtrust? Duik regelmatig de sportschool in of bindt de hardloopschoenen onder :-) Oh en probeer als het even kan verre te blijven van zaken als liefdesverdriet en problemen op het werk.. Benieuwd of de bollebozen van de NSF die niet geheel onsignificante factor inzake slaapproblemen ook hebben meegenomen in hun onderzoek.

Lees ook:Dikker door vakantie
Lees ook:Waarom weinig slaap je dik maakt
Lees ook:Verband tussen inkomen en gezondheid
Lees ook:Kinderen rugpijn door gebrek aan beweging
Lees ook:Mensen herkennen eigen overgewicht niet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het recept voor een goede nachtrust? Sporten!

  1. Matrassen Enschede

    Sporten is inderdaad bevordelijk voor de slaap! Let echter wel op: niet vlak voor het slapen sporten. Probeer er minimaal 1,5 uur tussen te plannen!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>