Dikke fitness instructeurs: kan het wel of niet?

Ik las een blog in de Chicago Now waar een fitness instructrice de vraag stelt of je een dikke fitness instructeur nu wel of niet moet respecteren. In haar beroep komt ze namelijk redelijk vaak tegen dat er een fitness instructeur met overgewicht tips geeft over hoe anderen moeten afvallen. Het probleem is dat deze instructeurs wel de goede expertise in huis hebben, maar dat ze minder geloofwaardig worden doordat ze zelf blijkbaar geen gebruik maken van deze expertise. De blog concludeert dat fitnessinstructeurs geen overgewicht zouden moeten hebben.  Je gaat immers ook niet naar een kapster die scheef geknipt haar heeft.

Bron: Chicago Now

Op de sportschool waar ik zelf train loopt ook een te dikke fitness instructeur. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er geen oordeel over had tot ik de blog las in de Chicago Now. Hoe moet deze man mij namelijk helpen met afvallen als hij het zelf niet doet? Het klopt inderdaad dat hij geen goed visitekaartje is voor de sportschool, maar aan de andere kant is hij een erg goede trainer. Hij geeft me regelmatig tips over hoe ik bepaalde oefeningen beter kan uitvoeren. Hij laat echt zien dat hij expertise heeft en daardoor heeft het me nooit gestoord dat hij overgewicht heeft. En ik zou weer naar hem toe gaan voor hulp, aangezien hij duidelijk weet waar hij het over heeft. Dat hij zelf overgewicht heeft wil niet zeggen dat hij mij niet kan helpen met sporten.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Vinden jullie  fitnessinstructeurs minder geloofwaardig als ze overgewicht hebben?

Lees ook:De nieuwe Fitness Blogger
Lees ook:Mensen herkennen eigen overgewicht niet
Lees ook:Missie sixpack (5): “Maar jij bent toch helemaal niet dik”
Lees ook:Luie manieren waarop je kunt afvallen (deel 4)
Lees ook:Fitness trainer haalt 10.000 dollar op voor cystic fibrosis

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dikke fitness instructeurs: kan het wel of niet?

 1. Coen

  Wat is er met deze blog? Regelmatig interessante onderwerpen, maar niemand reageert?

  Dit vind ik namelijk wel een boeiende vraag. Het lijkt een beetje op ‘Kan een rokende huisarts je helpen met roken te stoppen?

  Ik geef grif toe dat de geloofwaardigheid hier in het geding is, maar geloof absoluut dat het kan. Ook instructeurs met overgewicht kunnen de kennis hebben om je te helpen met trainen en afvallen. Dat het ze zelf niet lukt kan zijn omdat ze het niet willen of kunnen. Dat kan motivatie zijn of misschien medische redenen. Maar dat is hoe dan ook privé. Sterker nog, ik denk dat een instructeur die er niet perfect uit ziet voor veel mensen juist de drempel verlaagd om aan de slag te gaan. Een perfect uitziende instructeur kan ook mensen de moed in de schoenen laten zinken, zo van ‘Ja, jij hebt makkelijk praten’. Ik herinner me zoiets van mijn eerste skilessen (-; Een instructeur met overgewicht kent de problemen van overgewicht en weet hoe moeilijk het is om er iets aan te doen.

    /  
 2. sannebotterblom Auteur

  Je maakt inderdaad een goed punt Coen. Ik had zelf nog niet nagedacht over het laagdrempelige van een fitnessinstructeur met overgewicht. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het gemakkelijker is om naar deze persoon toe te stappen als je zelf onzeker bent over je lichaam en er toch iets aan wilt veranderen.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>