Acupunctuur tegen spierpijn

Op EditieNL werd gisteravond getoond dat er een nieuwe remedie is tegen spierpijn, namelijk Dry needling, een soort acupunctuur.

Bron: sxc.hu

Bij Dry needling wordt een naald in een spier geprikt, waar de behandelde last van heeft. Bij spierpijn zitten er namelijk knopen in de spier die zorgen voor een gespannen spier, wat vervolgens zeer gaat doen. Door hier kort een naald in te prikken, moet de knoop verdwijnen en zal de spierpijn verdwijnen.

Door fysiotherapeuten wordt benadrukt dat Dry needling toch anders is dan acupunctuur. Bij acupuntuur worden de naalden namelijk niet in de spier gestoken, en blijven ze langere tijd in de huid zitten om de energiebanen te beïnvloeden. Bij Dry needling wordt er een klein prikje gegeven in de spier zelf.

Er wordt nog debateerd of deze therapie nou echt werkt. Er zijn namelijk artsen en wetenschappers die aangeven dat je je spieren alleen maar schade aandoet met Dry needling.

Wil je meer weten over Dry needling? Bekijk dan de video op de site van EditieNL.

Lees ook:Acupunctuur facelift
Lees ook:Is spierpijn noodzakelijk voor optimale spiergroei?
Lees ook:Gyrotonics: workout van Madonna, Gwyneth Paltrow, Julianne Moore en Terri Hatcher
Lees ook:Vagina Fitness
Lees ook:Hoe verhelp je spierpijn?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Acupunctuur tegen spierpijn

 1. vincent wijburg

  In het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift voor huisartsen staat een artikel (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823359) waarin dry needling zeer positief wordt beschreven en daarbij gemeld dat de schade aan de spier minimaal is. Die minimale schade is overigens nodig om de spier weer te resetten om zijn natuurlijke herstelprogramma weer opnieuw af te draaien, dit heet myolyse.
  Er zijn vele wetenschappelijke artikelen (onder andere http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23756457) die de effectiviteit van dry needling aantonen al dan niet in combinatie met rekken en oefeningen. Het is eenvoudigweg niet houdbaar om te beweren dat dry needling niet effectief is bij klachten gerelateerd aan ons spierstelsel.

    /  
 2. Elles Velenturf

  Er wordt bij acupunctuur wel degelijk in de spier geprikt, alleen heet het dan behandelen van ah-shi punten ofwel pijnpunten waarbij kort een naaldje in een knoopje gezet kan worden. Wat het voordeel van acupunctuur is dat cliënten in dezelfde behandeling in balans gebracht worden, zodat de pijn beter wegblijft. Maar uiteraard is dry needling een prima behandeling.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>