Het belang van Core&Stability training

In de hele sportwereld is de term ‘Core&Stability’ een vast begrip geworden. Dat is niet voor niks want een goed getrainde en sterke Core is uiterst belangrijk voor de sportprestaties en blessurepreventie. Daarnaast geeft een sterke en goed ontwikkelde core meer zekerheid voor een lichamelijk gezonde toekomst.
core

Het woord ‘core’ kan je als romp of kern associëren. De core bestaat uit erg veel spieren. De spieren die de belangrijkste stabiliteit geven zijn:
- M. transversus abdominis (diepe dwarse buikspier)
- MM. Multifidi (kleine diepe rugspieren)
- Diafragma (middenrif)
- Bekkenbodemspieren

Waarom de core zo belangrijk is:

Alles wat je doet, elke beweging die je maakt komt vanuit je romp spieren. Stabiliteit en goede balans van deze spieren zorgt voor meer kracht en explosiviteit. Ook zorgt de core ervoor dat wij als mensen rechtop kunnen staan. Vergelijk het met de in stand houding van een huis. Zonder stevige basisconstructie kan een huis niet blijven staan. Dit geldt ook voor het menselijk lichaam. Daarnaast is de core het platform voor bewegen. Het verplaatsen en handelingen van de ledematen komen voort vanuit de core. Hierbij dient de core zowel stabiliteit als mobiliteit te garanderen. Als de romp spieren niet sterk genoeg zijn, zullen alledaagse activiteiten en sportactiviteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden en is de kans op een blessure zeer groot. Tevens verminderd een sterke core de bekende lage rug klachten en voorkomen goed ontwikkelde romp spieren dat rug klachten zich gaan ontwikkelen in de toekomst.

Krachttraining: hoe sterker de core, hoe meer gewicht je kan tillen.

Als je een goede en sterke core hebt ontwikkeld, is je houding perfect en zoals het zou moeten zijn. Bij krachttraining is de uitvoering en houding van cruciaal belang. Een verkeerd uitgevoerde squat is ten eerste erg blessure gevoelig en ten tweede kan je door de verkeerde houding veel minder gewicht tillen. Dit geldt ook voor alle andere compound krachtoefeningen zoals de deathlift enz. Een sterke core zorgt automatisch voor een betere houding en uitvoering van krachtoefeningen, waardoor je dus met meer gewicht aan de gang kan. Dit leidt tot het sneller realiseren van je doel.

Hoe train je de Core:

Je moet er voor zorgen dat het lichaam tijdens het doen van oefeningen zelf moet zorgen voor stabiliteit. Hierdoor worden alle romp spieren aangesproken. Oefeningen op vaste apparaten zijn dus niet voor het trainen van de core omdat de apparaten zorgen voor stabiliteit in plaats van het lichaam. Oefeningen zoals de plank en side plank zijn bekende Core&Stability oefeningen, maar dit zijn slechts twee van de honderden Core&Stability oefeningen. Er zijn ook veel attributen op de markt waardoor er een grote keuze aan diversiteit is voor het trainen van de core. Bekende attributen zijn de BOSU bal, TRX suspension trainer en de Gymball. Er zijn ook veel fitnesscentra die dagelijks een vaste Core&Stability les aanbieden voor alle leden. Als je niet goed weet hoe je de oefeningen uit moet voeren en welke oefeningen goed zijn voor de romp spieren, doe dan 2 tot 3 keer per week mee aan deze les!

Lees ook:7 voordelen van het trainen op eigen lichaamsgewicht
Lees ook:Verban Sit-ups en Crunches voorgoed uit je trainingsschema
Lees ook:10 redenen om aan Deadlifts te doen
Lees ook:De 5 grootste fabels over het trainen van je buikspieren
Lees ook:5 Redenen en voordelen om te Squatten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>