Zijn Eiwitshakes een must?

eiwitshake 2

Eiwitshakes zijn de meest gebruikte en meest bekende voedingssupplementen in de fitness wereld. Bijna iedereen die aan fitness en krachttraining doet heeft wel eens een eiwitshake op. De vraag is of een eiwitshake echt gezond is en optimale spieropbouw bevorderd, en wanneer je gebruik moet maken van een eiwitshake.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Als je aan krachttraining doet met de instantie om spiermassa op te bouwen en je niet genoeg eiwitten inneemt, zal er juist spierafbraak plaatsvinden in plaats van spiergroei. Zonder voldoende eiwitten in het lichaam is het voor de spieren niet mogelijk om volledig te herstellen als er met regelmaat aan krachttraining wordt gedaan.

Ook tijdens het afvallen spelen eiwitten een belangrijke rol. Zo wordt spierafbraak tijdens het cutten voorkomen als er voldoende eiwitten worden ingenomen, en heb je dankzij eiwitten langer een verzadigd gevoel waardoor je minder snel naar ongezonde snacks neigt.

Wanneer wel, wanneer geen shake?

Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk eiwitten volledig uit je vaste voeding haalt, zonder gebruik van een eiwitshake. De shakes zitten namelijk vol met slechte chemische stoffen om bijvoorbeeld klontjes te voorkomen en om smaken te creëren. De meest waardevolle eiwitten zitten in je normale voeding dus het beste is om helemaal geen gebruik te maken van eiwitshakes, mits je je aantal eiwitten volledig kan halen uit je voeding.

Nu weet je gelijk wanneer je wel een eiwitshake moet nuttigen: Alléén als je het nodige aantal eiwitten per dag niet kan halen uit je voeding, dan pas is het handig om een eiwitshake te nemen. Een eiwitshake is super handig omdat er veel (20 tot 40 gram) eiwitten in zitten. Hierdoor kan je toch nog op een snelle manier aan je aantal grammen eiwit per dag komen.

Een eiwitshake is dus niets meer dan een noodmiddel als je het aantal grammen eiwit per dag niet kan halen uit je voeding.

Verschillende soorten shakes:

Als je op een site voor voedingssupplementen het woord shake in typt, komt er een waslijst van verschillende soorten eiwitshakes tevoorschijn. Naast het feit dat dit allemaal marketing stunts zijn, zijn er wel een aantal verschillende eiwitsoorten die worden verwerkt in de poeders.

-De meest bekende eiwitsoort is Whey. Deze eiwitten worden snel opgenomen door het lichaam. Daarom zouden deze eiwitten het best tot hun recht komen na de training. Ook al worden deze snel opgenomen is het alsnog belangrijk om ook na de training eiwitten in te nemen uit voeding. Deze eiwitten hebben namelijk veel meer waarde en de spieren hebben veel meer aan natuurlijke eiwitten dan aan gefabriceerde Whey eiwitten. Whey eiwitten zijn in 3 soorten onder te verdelen: Whey-concentraat, Whey-isolaat en Whey-hydrolisaat. De meeste poeders bestaan uit een mix van deze 3 soorten Whey eiwit.

-Een andere bekende eiwitsoort is Caseïne. Dit is de tegenhanger van Whey eiwit omdat Caseïne juist extra langzaam wordt opgenomen door het lichaam. Caseïne zou daarom het best voor de nachtrust ingenomen moeten worden, omdat de spieren op die manier de hele nacht voorzien worden van eiwitten. Ook voor de nachtrust is het het beste om een mager eiwitrijk voedingsproduct te eten zoals kwark of yoghurt. Deze eiwitten zijn vele malen waardevoller dat gefabriceerde Caseïne eiwitten.

Conclusie:

Eiwitshakes zijn geen wondermidel, maar een noodmiddel en hulpmiddel. Alléén als je niet aan je aantal grammen eiwit komt per dag is een eiwit shake erg handig om in te nemen. Ook is een eiwitshake geen vervanger voor een maaltijd, maar juist een aanvulling. Veel mensen die willen afvallen gebruiken een (afslank) eiwitshake als vervanger van een maaltijd. Dit werkt juist averechts op de vetverbranding omdat het lichaam veel verkeerde stoffen binnen krijgt.

Lees ook:Neem snelle koolhydraten na de training voor optimale spiergroei!
Lees ook:Blogswap: Het nut van Proteïneshakes…
Lees ook:De beste spier opbouwende voedselgroepen
Lees ook:Chocolademelk is de beste post-workout hersteldrank
Lees ook:Nóg een reden om meer eiwitten te eten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>