Hoe geef je je hardlooproutine een boost deze lente?

De lange, toch niet zo koude winter is weer voorbij. De lammetjes staan in de wei, de bomen worden weer groen en het zonnetje breekt door. Hoewel je in de winter waarschijnlijk bezig was met het onderhouden van je conditie door af en toe te gaan hardlopen, kun je je hardlooproutine in de lente weer een lekkere boost geven. De lente is namelijk dé tijd van het jaar waarin je je routine kunt verbeteren, zodat je je hardloopdoelen voor dit jaar kunt halen.

Bron: sxc.hu

Bron: sxc.hu

Of je nou traint voor een marathon, een halve marathon of gewoon voor jezelf, het is belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen om te verbeteren. Hierdoor wordt het hardlopen niet saai en heb je een mooi doel om naartoe te werken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je beter wordt deze lente? Jill Barker van de Montreal Gazette legt het uit in haar blogpost:

Ga sneller
Is het niet leuk als mensen je vol bewondering bekijken als je langs ze heen raast? Bijna iedere hardloper droomt er wel van om sneller te kunnen rennen. Dit moet je echter wel trainen. Je kunt dat doen door tijdens je ronde gedeeltes sprint in te voegen. Hiermee begin je als je warm genoeg bent. Voor beginners is het aan te raden om 3x 30 seconde te sprinten en vervolgens een minuut je normale tempo aan te houden. De meer gevorderde lopers kunnen 60 tot 90 seconde sprinten waartussen je twee minuten in een rustig tempo loopt. Probeer de sprint op ongeveer 80% van je maximale kunnen te lopen.

Loop langer
Langere rondes lopen zorgt er niet alleen voor dat je kunt opscheppen over je rondelengte, maar het zorgt er ook voor dat je een beter uithoudingsvermogen krijgt. Door de rondes langer te maken zul je je verbazen hoe gemakkelijk je huidige rondes je daarna af gaan. Het eerste dat je moet doen is een doel stellen. Loop je nu altijd een uur? Probeer dan uiteindelijk anderhalf uur te rennen. Of wil je uiteindelijk 10 kilometer lopen? Probeer dan steeds wat langere rondes te lopen. Let er echter wel op dat je je rondes rustig opbouwt. Als je te snel te veel tijd extra loopt maak je namelijk meer kans op blessures. Voeg daarom wekelijks 5 extra minuten aan je ronde toe.

Lees ook:4 redenen waarom je een marathon moet rennen
Lees ook:Marathon van New York
Lees ook:Hoe kom je weer in vorm na een blessure?
Lees ook:Rotterdammer loopt per ongeluk de marathon
Lees ook:Waarom je als hardloper krachttraining moet doen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>