Sporten geeft zelfde euforische gevoel als blowen

runners high
Het gevoel dat sporters kunnen hebben na een training is vergelijkbaar met het effect van het roken van een joint. Dat beweren wetenschappers van de Duise universiteit van Heidelberg op basis van onderzoek met muizen.

Aanvankelijk werd gedacht dat de zogeheten ‘runner’s high’ wordt veroorzaakt door endorfine, schrijf The Washington Post.

De Duitse wetenschappers stellen dat het euforische gevoel komt door de endocannabinoïden, een stof die in wiet zit, maar die mensen ook zelf kunnen aanmaken.

De onderzoekers lieten muizen in een rad rondrennen en ontdekten dat ze hogere dosis endocannabinoïden in hun hersenen hadden dan muizen die niet renden. De muizen die vijf uur hadden gerend, waren ook minder gespannen en konden beter tegen pijn.

De onderzoekers gebruikten vervolgens medicatie om de dosis endocannabinoïden weer te verlagen, waarna de muizen weer net zo gespannen waren als de muizen die niet hadden gerend.

Het is niet duidelijk of de onderzoeksresultaten een op een te vertalen zijn naar mensen. De wetenschappers hopen er meer onderzoek naar te kunnen doen.

Nu.nl

Lees ook:Hardlopen maakt minder snel oud
Lees ook:Sportschool in een pilletje
Lees ook:Moe? Onzin, zit allemaal tussen de oren!
Lees ook:Eureka: eiwit ontdekt dat spieren doet groeien
Lees ook:Zware rokers minder kans op kanker met broccoli…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sporten geeft zelfde euforische gevoel als blowen

  1. jolo

    http://bit.ly/1ZyKJF1 ik durf te wedden dat je een six pack hebt na een maand anders betaal ik alles terug

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>