De drie basisprincipes van krachttraining

 

Krachttraining is de meest effectieve manier om je lichaam te veranderen in een vet verbrandende machine en om in goede conditie te blijven. Sterker nog; krachttraining is de meest productieve lichaamsbeweging die er is. Voorwaarde is echter wel, dat je het goed aanpakt en een paar simpele basisprincipes opvolgt. De drie meest essentiele factoren zijn overload, intensiteit en herstel. 

Overload

Progressieve overload betekent simpelweg dat je je spieren iedere keer weer dwingt om harder te werken. Dat betekent dat je steeds zwaardere gewichten gebruikt, het aantal herhalingen verhoogt of de volgorde van de oefeningen veranderd. De boodschap luidt hoe dan ook; put je spieren uit.

Intensiteit 

Stel; je doet altijd drie sets van tien herhalingen op de leg press terwijl je benen eigenlijk vijftien herhalingen kunnen maken. Als dat het geval is, ziet je lichaam geen reden om de spierkracht in de benen aan te passen. Je lichaam zal pas in spierkracht toenemen en je spieren zullen pas groeien als je het dwingt harder te trainen dan dat het gewend is. De meest effectieve manier om spieren te laten groeien, is om  zoveel gewicht te gebruiken dat je binnen een of twee sets binnen tien herhalingen geconfronteerd wordt met het verschijnsel muscle failure. Dat betekent dat je spieren het opgeven en je geen gram meer kunt tillen.

Herstel

Minstens net zo belangrijk als trainen is herstel. Na een zware training heet je lichaam rust nodig om te herstellen. Rust is essentieel voor spiergroei en bovendien kan een uitgerust lichaam meer gewicht verzetten dan een overtraind lichaam. 

Lees ook:De grootste verschillen tussen spiermassa training en krachttraining
Lees ook:Deze spieren moet je trainen om sneller af te vallen!
Lees ook:Krachttraining in combinatie met cardio
Lees ook:De perfecte schouders workout
Lees ook:Periodisering: maximale krachttoename en maximale spiergroei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>