Functioneel trainen vs traditionele kachttraining

Ik ben een groot voorstander van functioneel trainen- getuige mijn inspanningen met het TRX Suspension Sytem, Kettlebells, elastieken, kabels, medicin ballen, etc. Lees verder voor interessant artikel over de vraag of functioneel trainer efficiënter is dan fitness, gepubliceerd op HLN.be. 

Is functioneel trainen efficiënter dan fitness?

BRON: www.hln.be

Een hype in de Verenigde Staten, en ook Groot-Brittannië springt op de kar: 'functional exercise' of 'functionele oefeningen' vervangen er in toenemende mate de gewone oefeningen in een fitnesscentra. Olympische atleten en sprinters doen het al jaren

Back to basics
De voordelen? Het is in groep, in de buitenlucht en je traint met alledaagse dingen zoals zandzakken, autobanden, hamers en touwen. De filosofie erachter is dat je je lichaam beter traint door die dingen te doen waar je lichaam voor ontworpen is. Back to basics dus, met als resultaat dat je je lichaam efficiënter leert gebruiken door natuurlijke bewegingen zoals lopen, springen, trekken en duwen.

Intens
Het is een training met een hoge intensiteit, die veel betere resultaten heeft dan de cardiovasculaire en spieropbouwende oefeningen in de fitness. Want daarnaast biedt functioneel trainen ook voordelen voor je kracht, evenwicht, flexibiliteit en snelheid. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dit, en ook sportmagazines staan er bol van.

Gezond gespierd
Je hoeft ook niet superfit te zijn, als je aan de lessen begint en zowel mannen als vrouwen kunnen het tempo aan, zegt de Britse journalist Mark Barrowcliffe. "De training vraagt veel doorzettingsvermogen, maar het is nooit zot of over-the-top." Barrowcliffe is vooral blij dat het lichaam er 'gespierder' gaat uit zien, "de gezonde soort, minder zoals een bodybuilder". Trainers die het goed menen met de methode zorgen voor afwisselende lessen waarin verschillende spiergroepen worden getraind.

Fitness
"Fitness is ontworpen om de drempel te verlagen. Je ziet de machines en je denkt: och, dat is niet lastig. Maar dat is het wel: om resultaten te boeken, moet je zweten en je grenzen verleggen", legt trainer Liszkaa uit. Bijkomend zijn fitness-toestellen economisch voordeliger: ze zijn gemakkelijk te gebruiken en behoeven dus weinig tot geen instructeurs. Vandaar hun succes. Benieuwd of functioneel trainen dat succes kan evenaren. (edp)

Lees ook:Wat zijn de fitnesstrends van 2013?
Lees ook:Insecten eten tegen hoge bloeddruk
Lees ook:De 4 pijlers van succes
Lees ook:Water voor optimale vetverbranding
Lees ook:6 oefeningen voor grotere benen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>