Meer spieren = hogere vetverbranding

Diverse onderzoeken tonen aan dat vrouwen door krachttraining meer vet verbranden dan ze aan spiermassa opbouwen. Met twee tot drie keer per week krachttraining kun je gemiddeld 1,5 pond vetvrije spiermassa opbouwen én bijna 2 kilo overtollige vetmassa kwijtraken. Spieren verhogen namelijk je stofwisseling en vréten vet- ook in rust. Door vijf kilo vetweefsel te vervangen voor vijf kilo spierweefsel verbrand 300 tot 500 calorieën meer- per dag! En wat je lichaamsgewicht betreft; spieren wegen zwaarder dan vet. Je gewicht kan dus toenemen, terwijl je kleding losser gaat zitten en je ook in de spiegel duidelijk ziet dat je slanker bent geworden.

Lees ook:Vrouwen & Krachttraining: supercombi!
Lees ook:Vet! Spieren zijn echt zwaarder dan vet!
Lees ook:Kilo’s zijn het minst belangrijk tijdens het afvallen
Lees ook:Weg met de sportschool: de 44 beste lichaamsgewichtoefeningen
Lees ook:Spieren vreten vet!

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Meer spieren = hogere vetverbranding

 1. Karine

  Hee Angelique, wat is de bron van jouw cijfers? Ben benieuwd.

  Groet! Karine

    /  
 2. angelique heijligers

  Lees “Het Wasborddieet voor Vrouwen”, vreselijke titel- maar wel érg goed! Staat ook in waarom vrouwen juist níet zoveel cardio moeten doen om af te vallen, zeker na hun 30e. Ik stuur je via je email een artikel dat ik recentelijk geschreven heb over dit onderwerp.

    /  
 3. Joke

  Ik ben benieuwd waarom vrouwen boven de 30 niet veel cardio moeten doen. Ik weet inderdaad dat Men’s Health geen fan is van cardio, voor wie dan ook. (volgens mij is “het wasborddieet voor vrouwen een uitgaven van Men’s Health)

    /  
 4. angelique heijligers

  Heeft te maken met je spierafbraak. De reden dat mensen na hun 30e vaak wat dikker worden, is dat je spiermassa afneemt naar mate je ouder wordt. Dat vertraagt je metabolisme waardoor je gewicht toeneemt. Met krachttraining kun je dit proces tegengaan. Toegegeven; je kunt flink wat calorieën verbranden met cardio, maar op de lange termin heb je meer aan krachttraining. Tijdens cardiotraining bouw je weinig of geen spiermassa op en spiermassa is het belangrijkste wat je nodig hebt voor het verhogen van je stofwisseling. Bovendien; je botten worden ook sterker van krachttraining en dat is voor vrouwen een interessant gegeven. Het verlaagt aanzienlijk de kans op botontkalking op latere leeftijd.

    /  
 5. guido willemsen

  Het Wasborddieet voor Vrouwen is niet de enige bron voor onderzoekgegevens naar de effecten van krachttraining voor vrouwen. De onlangs verschenen geactualiseerde 2de druk van Op Eigen Kracht (uitgave Arko Sports Media) gaat uitvoerig in op dit verschijnsel (meer bij http://www.eigenkracht.nl/?nieuwsId=464) Ook de november-uitgave van Krachttraining van de KNKF biedt interessante inzichten (zie http://www.knkf.nl/media/files/KTnovember_2008.pdf) Een recensie van Zinczenko’s Wasborddieeet vind je hier
  (http://www.eigenkracht.nl/nieuws?nieuwsId=436)

    /  
 6. Karine

  bedankt Angelique en Guido voor jullie aanvullende informatie!

  Karine

    /  
 7. Calimero

  @ Guido Willemsen:

  Zoals ik goed las, bent u één van de auteurs van “Op Eigen Kracht” boek.

  Die recensie van “Het Wasborddieet” is van je eigen site.

  Anyway, take care

  Gtz, Calimero

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>