Sport/energiedrank of water tijdens fitness? Hier het definitieve antwoord.

Sportdranken zouden langdurige sportprestaties verbeteren en het herstel na een inspanning bevorderen. Is dit wetenschap of commerciële praat van producenten?

Sneller
Sportdranken bevatten meer zouten en minder suikers dan frisdranken. Omdat ze ook minder geconcentreerd zijn, worden ze door de darmwand gemakkelijker opgenomen in het bloed. Het suiker- en zoutgehalte van het bloed wordt dan sneller aangevuld en de vochtopname verloopt ook vlotter, meldt Bodytalk. Bij sportdranken krijg je niet dat opgeblazen gevoel dat je wel bij frisdranken hebt.

Suiker is de voornaamste energieleverancier van de spieren. Inspanningen langer dan een uur zorgen voor een suikertekort. Sportdranken gaan niet alleen uitdroging tegen, maar vullen ook de suikervoorraad in de spieren aan.

Krampen
Na het sporten moet je drinken: je verliest tijdens een uur inspanning gemiddeld een liter vocht en een hoop zouten. Bij inspanningen van een halfuur is het risico op uitdroging erg klein, het volstaat dan om na afloop te drinken. Tijdens langere inspanningen is het wel aangeraden om tussendoor te drinken. Want een tekort aan vocht zorgt ervoor dat de spieren minder goed functioneren. Je gaat er door minder presteren en je hebt meer kans op krampen.

Beste keuze? Het antwoord


Voor niet-professionele sporters die bijvoorbeeld een uurtje fitnessen volstaat water. Mensen die langer dan een uur intensief sporten, is water nog altijd goed, maar de inname van te veel water verdunt het bloed te sterk en verhoogt de urineproductie. Daarom is sportdrank geschikter voor intensieve duursporten, zoals een halve marathon.

Bron

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/225521/2008/03/31/Sportdrank-of-water.dhtml

Lees ook:Water drinken helpt met afvallen
Lees ook:Wat droge lippen je vertellen
Lees ook:Hoeveel water moet je drinken tijdens het sporten?
Lees ook:4 voorwerpen die je nodig hebt als je buiten gaat sporten
Lees ook:Wat moet je eten voor, tijdens en na je workout

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Sport/energiedrank of water tijdens fitness? Hier het definitieve antwoord.

 1. Frank

  Hebt er ooit een heel verhaal over gezien op tv bij ned2. Waarin werd bewezen dat isotone sportdranken idd wel werken. Al vind ik prestatie verbeterend niet echt juist. Je hebt minder last van prestatieverlies maar daar houd het ook wel mee op. Neem aan dat iedereen nog wel de reclame kent van de man met de hamer ;) .
  Daarnaast is water drinken ook belangrijk vanwege het feit dat het je lichaam zuivert. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten.

    /  
 2. Jane

  Hoi Moes,
  Ik had ooit ergens gelezen dat sportdrankjes juist boordevol suiker zitten en je ze daarom met mate moet drinken? Is dit waar? En wat kun je dan het beste drinken tijdens spinning marathons ? Ik hou het meestal bij water en proteinen shakes.

    /  
 3. karine

  hallo moes,

  wat jammer dat je klakkeloos knipt en plakt van andere websites (niet eens toegestaan) en dat je niet zelf je stukkies schrijft!

  karine

    /  
 4. moes Auteur

  Hallo Karine. Ik knip en plak niet klakkeloos en refereer altijd netjes naar de bron. Eer aan wie eer toe komt !Ik ken de regel Ik begrijp je opmerking maar het wiel hoeft met sommige onderwerpen niet opnieuw uitgevonden te worden.
  Door verwijzing naar de bron krijgt de originele maker van het onderwerp automatisch ook weer meer lezers en aandacht.

  Bedankt voor je reactie!

  Moes

    /  
 5. Joke

  Als je een lang stuk hardloopt (halve of hele marathon) of je doet mee aan een spinningmarathon dan kun je een isotone sportdrank drinken. Die heeft de juiste verhouding water en suikers (=koolhydraten) en dat wordt snel door je lichaam opgenomen. Hypertone sportdranken zoals ze bij de snackbar verkopen (bijvoorbeeld de oranje AA) zijn te zoet. Die zijn overigens wel heerlijk ná het lopen van de marathon :-)
  My two cents…
  Joke.

    /  
 6. Frank

  Nou moes trek je niets aan van mensen die klagen over knippen en plakken. Je vermeld netjes je bron en het gaat tenslotte toch om de inhoud van de artikelen. Ik denk dat wel 80% tot 90% van de artikelen op internet geknipt en geplakt is waarvan grotendeels zonder bronvermelding.
  Maar goed typisch Nederlands altijd klagen :p. Als je knipt en plakt is het niet goed en als je dat niet zou doen en toevallig geen berichten post krijg je ook opmerkingen. Dus zou zeggen gewoon lekker doorgaan en alvast een prettige jaarwisseling toegewenst.

    /  
 7. Melissa

  Hi Moes,
  Agree with Frank, klagen en zeuren kunnen the Dutch op hun best. “Criticism comes easier than craftsmanship”…..Je lijkt me een sportman van met veel fitness expertise, so please keep informing us. Happy New Year!

    /  
 8. moes

  Dank jullie wel voor jullie getoonde support. Uiteraard schrijf ik ook zelf berichten. Echter sommige berichten zijn zo basic dat ik daar niet zelf een visie op hoef te hebben. M.a.w. die zijn nu eenmaal zo en zijn al jaren bekend en door derden gepubliceerd. Ik zal gebruik maken van deze publicaties waar ik veelal achter sta.
  Verder ben ik me ervan bewust,want dat is mijn vak, dat er elke dag nieuwe mensen online komen die voornemens hebben om te gaan fitnessen en op zoek zijn naar “basic” informatie. Die informatie zal ik hen o.a. op deze manier leveren.
  In 2009 zullen er vanuit mijn eigen pen natuurlijk ook veel nieuwe inzichten, trends en wetenswaardigheden de revue passeren! Dat zit wel goed!

  Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling en een gezond 2009!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>