Uit-je-dip-tip: wat is Tabata?

Vastgeroest in je workout? Christa Schilderink is lifestyle coach. Op fitness.blog.nl komt ze regelmatig met tips die je training weer een boost geven.

Je lichaam went aan alles wat deze langdurig doet. Pas daarom regelmatig je training aan, wil je niet in een dip raken. Even je lichaam wakker schudden, laten schrikken, en je voelt je spieren weer.

Normaal gesproken is het goed dat het lichaam aan iets gaat wennen en dat het dan ook makkelijker gaat. Maar als je een trainingsdoel voor ogen hebt is het belangrijk om het lichaam steeds weer te prikkelen. Dit betekent dat je niet op een trainingsniveau moet blijven zitten wat makkelijk is.

Daarom is het leuk om het eens over een andere boeg te gooien. Het volgende is iets wat ik regelmatig met mijn pt-klanten doe: Tabata-training. Tabata-training werd ontdekt door Dr. Izumi Tabata en een team van onderzoekers van het Nationale Instituut voor Fitness en Sport in Tokio.

Het is een vier minuten durende workout die je in elke schema kan toepassen. Je dient er wel de tabata-workout-app op je telefoon voor te downloaden, maar daarna kun je aan de slag. Het gaat als volgt in zijn werk:

Je krijgt acht rondes voor je kiezen van twintig seconden keihard werken, afgewisseld met tien seconden rust. De effectiviteit en het effect ligt in de twintig seconden arbeid per interval. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een gewicht neemt waarmee je de oefening net kunt volhouden. Het is dus een maximale inspanning. Het mag als een sprint voelen. Rust tien seconden om vervolgens de volgende interval van twintig seconden op te pakken.

Binnenkort kom ik met een voorbeeld van een Tabata-workout.

Lees ook:Uit-je-dip-tip: de Tabata-workout
Lees ook:Tabata workout: super intens
Lees ook:HIIT training: De ultieme vet verbrander!
Lees ook:Simpele tips voor een betere workout
Lees ook:Op naar de 5 minuten plank!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Uit-je-dip-tip: wat is Tabata?

 1. Roel Auteur

  Haha als dat geen workout meer is dan weet ik het ook niet meer! En dat terwijl het nummer zich er niet eens echt voor leent ;-)

    /  
 2. Na Druppel

  @Roel en dan te bedenken dat ze pas 11 jaar oud is. Bovendien zette zij een officieel Guinness World record neer met de meeste backing Vocals. En ik denk ook een wereldrecord met de meeste backing dancers!

    /  
 3. Na Druppel

  Ik denk dat ze alleen aar de tribunevloeren gloeie=nd heet hebben gestookt. Zo leerden ze vroeger ook beren dansen! :)

    /  
 4. Roel Auteur

  Lol ;-)

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>