Oud zeer (1): Bourgondiër tegen wil en dank

Theo is 63 en jarenlang een fanatieke fitnesser geweest. Inmiddels moet hij minzaam toestaan dat zijn lichaam en geest niet meer willen wat hij wil. Voor Fitness.blog.nl doet hij verslag van zijn ervaringen. Hoe zijn soepele tred naar de sportschool een martelgang werd.

Ik heb altijd al de drang gehad om te sporten. Jarenlang was ik een behoorlijk fanatieke zwemmer, die in de loop der jaren in verschillende zwembaden tientallen bannen heeft getrokken. Steeds wilde ik daarbij de tijden verbeteren, mijn eigen records.

In 1986, ik was toen 37 jaar, kwam ik met krachtsport in aanraking en algauw raakte ik er aan verslaafd. Mijn eerste sportschool was ‘Splash Sonesta’. Het duurde niet lang of bijna mijn complete sociale leven verliep op die sportschool. Ik was er dagelijks te vinden, vanaf 18:00 uur tot sluitingstijd. Fanatiek stoeide ik met gewichten, maar ook verschillende lessen trokken mijn aandacht, zoals aerobics en stretch. Tussen de activiteiten werd er genoten van sapjes en dikke verhalen. Steevast werden de avonden afgesloten met een heerlijke sauna.

Op mijn veertigste zag ik er uit als een jonge god. Ik had een strak, soepel en gespierd lijf en voelde me piepjong. Tien jaar later zag ik bijna net zo uit en dat ging zo door tot mijn 55e levensjaar. Toen veranderde iets in mij en mijn leven. Ik werd steeds minder gedreven en fanatiek op het sportgebied. Andere dingen werden belangrijker en ongemerkt bijna verslonsde ik het sporten en reduceerde mijn sportschoolbezoek tot nul.

De oorzaak lijkt voor de hand liggend. Ik ben een Bourgondiër. Mijn hele leven al. Daarnaast mocht ik mezelf eveneens rekenen tot de fanatieke sporters en zolang beide uitersten in evenwicht zijn, dan is er niets aan de hand. Zolang er evenwicht is.

Na mijn 55e begon ik echter ongemerkt te groeien, wat uiteindelijk resulteerde in een gewichtstoename van twintig kilo. Begrijp me goed; in de tijd dat ik opgehouden ben met het bezoeken van de sportschool, is mijn spiermassa afgenomen en heeft plaatsgemaakt voor vet. Twintig kilo gewichtstoename, betekent veel meer dan twintig kilo vet, dat zich in mijn lijf bevindt. Ondertussen, haat ik mijn lijf en alle spiegels!

Al jaren wordt ik verscheurd door mijn Bourgondisch levensstijl en het besef  dat ik wel heel snel aan het aftakelen ben, ook al blijft de omgeving, tussen de stekeligheden door, beweren, dat ik er goed uitzie, voor een man van mijn leeftijd. Maar hoe ziet een man van 63 jaar er uit?

Dagelijks hou ik me voor om weer te gaan sporten. En elke dag verzet ik die weer naar morgen.

Aanvankelijk aarzelde ik om mee te werken aan dit blog. Maar inmiddels besef ik dat deze gelegenheid mijn laatste strohalm kan zijn; wellicht krijg ik hierdoor de push, om de draad toch echt maar weer op te pakken.

De toekomst zal het uitwijzen.

Lees ook:Sta vaker op de weegschaal
Lees ook:Help! We worden te dik!
Lees ook:Oud zeer (2): ben ik een slapjanus?
Lees ook:Sporten is slecht voor je tanden
Lees ook:Oud zeer (3): het is gelukt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>