Koolhydraten: motor van je workout

Sven Huijbregts is fitnessinstructor en personal trainer. Op Fitness.blog.nl zullen er op regelmatige basis tips en adviezen van hem verschijnen. Vandaag: het belang van voeding en koolhydraten in het bijzonder.

Je ziet vaak mensen fanatiek beginnen en meerdere keren per week uren intensief trainen, zonder zich bewust te zijn van hun voeding en wat ze doen. Voeding is je brandstof van je training, en de bouwstof na je training om onder meer spiermassa op te bouwen.

Het is heel simpel: tijdens je training ben je (als het goed is) op een bewuste manier je spieren aan het ‘beschadigen’. Deze spieren herstellen zich tijdens en na de training. Door overcompensatie in het herstelproces wordt er extra spierweefsel aangemaakt, waardoor je dus uiteindelijk spiermassa opbouwt.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn koolhydraten, eiwitten (proteïnen) en vet(zuren). Naast koolhydraten, eiwitten (proteïnen) en vet(zuren) zijn er nog veel meer belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn, zoals water, vitamines, mineralen, zink, magnesium, en specifieke aminozuren als BCAA’s, glutamine, arginine en creatine. Probeer er eerst voor te zorgen dat de koolhydraten, eiwitten, en vetten kloppen, en leg je dan pas toe op overige voedingsstoffen.

  • Koolhydraten

Koolhydraten (suikers) zijn een belangrijke leverancier van energie, ze worden gebruikt als brandstof. Eet dus voor je training trage complexe koolhydraten; hier haal je de energie uit voor je training. Na je training kan je er voor kiezen om snelle koolhydraten te nemen om je energielevel omhoog te gooien. De hoeveelheid koolhydraten is per persoon verschillend. Dit moet je dus uitproberen.

Volgende keer: eiwitten (proteïnen)

Lees ook:Val af van vet!
Lees ook:Voorkom spierafbraak: eet voldoende proteïnen
Lees ook:Het belang van Koolhydraten
Lees ook:Chocolademelk is de beste post-workout hersteldrank
Lees ook:Wat moet je eten voor, tijdens en na je workout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>