Voorkom spierafbraak: eet voldoende proteïnen

Sven Huijbregts is fitnessinstructor en personal trainer. Op Fitness.blog.nl zullen er op regelmatige basis tips en adviezen van hem verschijnen. Vandaag: het belang van voeding en eiwitten (proteïnen) in het bijzonder.

Je ziet vaak mensen fanatiek beginnen en meerdere keren per week uren intensief trainen, zonder zich bewust te zijn van hun voeding en wat ze doen. Voeding is je brandstof van je training, en de bouwstof na je training om onder meer spiermassa op te bouwen. Eerder kon je al lezen over het belang van koolhydraten.

Eiwitten (proteïnes)

Na je training moeten de beschadigde spieren in je lichaam herstellen. Om dat te kunnen doen moet het lichaam voorzien zijn van voldoende bouwstenen. Die bouwstenen zijn proteïnen en de aminozuren die hierin zitten. Neem dus direct na je training proteïnen. Voor het slapen kun je ervoor kiezen om trage eiwitten te nemen, omdat je tijdens het slapen urenlang geen andere proteïne binnen krijgt. Zo voorkom je spierafbraak. Zorg dat je dagelijks tussen de 2,2 en 3,3 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt. Kijk hoe het werkt voor jou, want ook hier geldt: ieder lichaam werkt anders.

Volgende keer: vet(zuren)

Lees ook:Koolhydraten: motor van je workout
Lees ook:Val af van vet!
Lees ook:5 tips om spierafbraak tijdens het cutten te minimaliseren
Lees ook:Zijn Eiwitshakes een must?
Lees ook:Spieren hebben ook rust nodig

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voorkom spierafbraak: eet voldoende proteïnen

  1. Marcel

    Klopt als een bus, maar dan moet je wel de goeie eiwitten nemen. Een vriend van mij traint al jaren met de eiwitten van Body&Fit. Hij is 4 maanden geleden overgestapt op de eiwitten van Johnny Fernand. En wat blijkt, in 4 maanden tijd heeft ie meer spiergroei dan in al die jaren ervoor. Volgens die site van die Johnny Fernand komt dat omdat veel eiwitten vol zitten met vul- en bindmiddelen wat helemaal geen effect heeft. Klopt dat?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>