Je kan m’n rug op! De vijf beste oefeningen voor je rug

Als ik zie wie dit blog vóór mij beheerden: personal trainers, schrijvers uit het vakgebied.. Nee dan komen jullie er met mij maar min of meer bekaaid vanaf. Ik ben slechts een fitnessliefhebber met een passie voor schrijven en krachttrainen, die het nuttige met het aangename wilde combineren. Verwacht van mij zelf dus niet de allerbeste, allernieuwste en allerhipste work-outs – anderen die daar veel meer verstand van hebben, hebben dat immers al voor mij gedaan.. En dus voor jou!

Deze keer, met dank aan Fitness-weetjes.nl, de vijf beste oefeningen voor je rug.

Pull ups

Pull ups, beter bekend als optrekken, is een oefening waarbij je je gehele lichaamsgewicht aan je armen omhoog tilt totdat je met je kin boven een bepaalde hoogte bent. Je kunt het op meerdere manieren uitvoeren: aan een squat rek, met een spotter, met een barbell of met een assisted pull up machine. Hoe je de handen plaatst bepaalt voor een groot deel de intensiteit van de oefening.

Lat pulldown

De lat pulldown is vernoemd naar de latissimus dorsi, de grote rugspier, die over de gehele lengte van je rug loopt. De lat pulldown doe je zittende op een lat pulldown machine, die bestaat uit een lange barbell die aan een kabel hangt. Ook geschikt om spieren in de bovenrug en armen aan te pakken.

Seated row

Alsof je in een roeiboot zit; iedereen kent deze oefening wel. De seated row is een zogenaamde compound oefening die meerdere spiergroepen aanspreekt en bijzonder geschikt voor iemand die voor het eerst begint met het trainen van je rug. Doordat de oefening zittend wordt uitgevoerd is de kans op blessures vrij klein.

Barbell bent over row

De barbell bent over row is een effectieve oefening voor de grote spiergroepen in je rug, die eveneens kan bijdragen aan een betere houding en postuur omdat de stabiliserende spieren van het bovenlichaam worden aangesproken. Ook de bent over barbell row is een compound oefening; naast de latissimus dorsi en trapezius werken de biceps, schouders en onderarmen mee bij het uitvoeren van deze oefening. Daarnaast spelen je buikspieren en de spieren in je benen ook een niet onaanzienlijke rol.

Deadlift

De deadlift is de meest belangrijke oefening na de squat waarmee je een grote set van spiergroepen mee kunt aanspreken. Daarom is het een compound oefening die een vaste plek heeft in het trainingsschema van veel krachtsporters en bodybuilders. Er zijn verschillende variaties van deze fitnessoefening, waarmee de nadruk weer op andere spiergroepen gelegd kan worden.

Lees ook:Zet je beste beentje voor met de vijf beste beenspieroefeningen
Lees ook:Unsuck je pull-ups
Lees ook:Spierballenvertoon: de vijf beste bicepsoefeningen
Lees ook:De uit-je-dip-tip: combineer oefeningen
Lees ook:Deze spieren moet je trainen om sneller af te vallen!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Je kan m’n rug op! De vijf beste oefeningen voor je rug

  1. Pingback: Zet je beste beentje voor met de vijf beste beenspieroefeningen | Fitness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>