Waarom krachttraining zo belangrijk is bij het afvallen

Nog steeds denken veel mensen (vooral vrouwen) dat je van krachttraining groot en gespierd wordt, en dat het puur iets is voor mannen, krachtsporters, bodybuilders en top atleten. Deze gedachte moet snel de wereld uit want juist krachttraining is de sleutel tot het succesvol afvallen/vet verbranden! Stop met de urenlange cardio sessies en leg de focus op krachttraining!

De angst om gespierd te worden als je begint aan kracht training is te begrijpen, maar onnodig. Mensen die aan krachttraining doen om gespierder te worden, doen het kracht trainen op een totaal andere manier, intensiteit en trainingsmethode dan mensen die aan krachttraining doen om vet te verbranden. Daarnaast zal je nooit aankomen in spiermassa als je niet meer calorieën eet dan dat je dagelijks verbrandt, ook niet als je 5 keer per week een zware krachttraining zou doen.

Voordelen van krachttraining op het afvallen:- Spieren verbranden vet. Hoe meer de spiercellen geprikkeld worden, hoe efficiënter de spiercellen de vet cellen dus zullen verbranden. Je kan het zo zien: elke spiercel die gevormd wordt door krachttraining, verbrand op zijn plaats 2 vet cellen. Hoe meer spiercellen, hoe meer vetverbranding er dus zal plaatsvinden.
- De spieren zijn dus de vetverbrandingsmotor van het lichaam. Hoe groter deze motor wordt, hoe meer vet er verbrand kan worden. Vergelijk het met een auto: hoe groter de motor is in inhoud, hoe meer brandstof (benzine, diesel) er wordt verbrand.
- Spieren moeten herstellen na geprikkeld te zijn tijdens een krachttraining. Dit herstel kost veel energie. Hierdoor worden er tijdens het herstel veel calorieën verbrand.
- Je BMR (Ruststofwisseling) gaat dus omhoog. Dat betekend dat als je aan krachttraining doet, je tijdens het liggen op de bank of tijdens je slaap meer calorieën verbrand, dan als je alleen maar aan cardio zou zoen.
- Tevens zal je nooit maar dan ook nooit een mooi strak figuur krijgen als je niet aan krachttraining doet. Goed ontwikkelde spieren geven het lichaam een mooi, strak en afgetraind figuur.

Nee, je wordt echt geen hulk:

Krachttraining kan op vele manieren worden gedaan. Bodybuilders training op een totaal andere manier. Dit doen ze omdat ze zo snel en veel mogelijk spiermassa willen opbouwen. Als je krachttraining uitvoert op die manier dat het niet de spiergroei stimuleert, maar juist de vetverbranding stimuleert. Zal je nooit een groot en gespierd monster worden, gegarandeerd! Dit doe je onder andere door met minder gewicht te trainen, korter rust te houden en meer herhalingen (15-20) te maken.

En cardio dan?

Cardio heet niet voor niks Cardio (cardiovasculair). Dit betekend dat het vooral goed is voor je uithoudingsvermogen (conditie). Dit betekend echter niet dat je cardio links kan laten liggen. Het beste is om krachttraining en cardio sessies te combineren in één workout!

Combineren:

Een combinatie van kracht en cardio zal het snelst resultaat opleveren. Zorg ervoor dat je na je warming-up altijd begint met krachttraining. Als je 3 keer per week sport, train je alle spiergroepen per training (Benen, Borst, Rug, Armen, Schouders, Buik). De grote spiergroepen (Benen, Borst, Rug, en buik) kunnen meer worden getraind dan de kleinere spiergroepen. Zorg ervoor dat je minimaal 30-45 minuten bezig bent met je krachttraining. Hierdoor zal je namelijk na 30-40 minuten van calorieverbranding overgaan op vetverbranding. De vetverbrandingsperiode ga je na 30-40 minuten maximaliseren door te cardio-en.

Mensen met overgewicht die structureel aan krachttraining in combinatie met cardio doen, vallen 3 keer zo snel af dan mensen die vrijwel alleen maar aan cardio doen.

 

Lees ook:5 tips om spierafbraak tijdens het cutten te minimaliseren
Lees ook:4 manieren om je metabolisme een boost te geven
Lees ook:12 sporten en de hoeveelheid calorieën die ze verbranden
Lees ook:Carb Cycling: Minimale spierafbraak en maximale vetverbranding
Lees ook:Het belang van Koolhydraten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>