Tegelijkertijd afvallen en spiermassa opbouwen mogelijk?

vet verbranden en spiergroei

Wat iedereen die aan fitness doet eigenlijk wil, is zowel vet verbranden als spiermassa opbouwen op hetzelfde moment. Als mensen beginnen met fitness is ‘Vet omzetten in spieren’ is het meest gegeven antwoord op de vraag ‘wat is je doel?’. Vetmassa transformeren in spiermassa is natuurlijk onmogelijk, maar tegelijkertijd zowel vet verbranden als spiermassa opbouwen is wel degelijk mogelijk. Bekijk hier hoe:

Fysiologisch gezien staan het verbranden van vet en het opbouwen van spiermassa lijnrecht tegenover elkaar:

- Het verbranden van vet kan alleen als er sprake is van een negatieve energiebalans. Dit wil zeggen dat het lichaam minder calorieën binnen moet krijgen dan dat het verbruikt om vetverbranding te realiseren.

- Het opbouwen van spiermassa kan alleen als er sprake is van een positieve energiebalans. Dit wil zeggen dat het lichaam meer calorieën binnen moet krijgen dan dat het verbruikt om spiergroei te realiseren.

Als je naar deze feiten kijkt, zou je zeggen dat het onmogelijk is om tegelijkertijd spiermassa op te bouwen en vet te verbranden. Toch zijn er gevallen waarbij het mogelijk is om dit te realiseren.

De gelukkigen:

Uit vele studies is gebleken dat er in een aantal gevallen sprake was van spiergroei terwijl er onder de dagelijkse behoeften aan calorieën werd gegeten. Dit is enkel en alleen mogelijk bij de volgende gevallen:

- Beginners
- Mensen met (veel) overgewicht
- Topatleten
- 100% Mesomorf lichaamstype

Dus alléén als je tot dit rijtje behoort, kan je tegelijkertijd zowel spiermassa opbouwen als vet verbranden. Ieder ander zou toch moeten kiezen tussen het één of het ander.

Hoe kan je vetverbranding en spieropbouw tegelijkertijd realiseren?

Als je tot de gelukkigen behoort die zowel vet kan verbranden als spiermassa op kan bouwen, moet je natuurlijk wel weten hoe dit moet:

Calorieën

Er moet sowieso onder de dagelijkse behoeften aan calorieën gezeten worden om vet te kunnen verbranden. Waar alleen goed op gelet moet worden, is dat dit niet te veel is. Is dit wel te veel, dan is er zeker geen sprake van spiergroei. Ga daarom niet lager dan 200 calorieën onder je dagelijkse behoeften zitten.

Eiwitten

Ook moeten er veel eiwitten gegeten worden, meer dan tijdens het normale cutten. Breng het aantal eiwitten dat je uit je voeding haalt omhoog met ongeveer 10% ten opzichte van het normale cutten.

Metabolic Window

Met Metabolic Window word de tijd ná je training bedoelt. In deze tijd zit het lichaam in zijn anabole staat. Dit betekend dat het lichaam alle voedingsstoffen dat het binnen krijgt, minder snel opslaat als vet en zo veel mogelijk gebruikt als voeding voor de spieren, zodat deze sneller zullen groeien. De meeste calorieën dien je dus ná je training in te nemen. Er komt natuurlijk ook een einde aan de Metabolic Window. Bij beginners duurt de Metabolic Window het langst, tot maar liefst 48 uur na de training. Bij experts en zeer ervaren krachttrainers duurt dit een stuk korter, namelijk tot max 12 uur na de training. Bij gemiddeld gevorderden zit de duur van het Metabolic Window hier tussen in: tussen de 12 en 24 uur na de training.

Trainingsschema

Daarnaast is het uiterst belangrijk dat je een op en top perfect trainingsschema hebt, gericht op hypertrofie (spiergroei), maar ook op kracht. Het schema moet zo goed zijn, dat de spiervezels constant goed geprikkeld worden om te kunnen groeien. Heb je geen goed en gevarieerd trainingsschema, dan zal er zeker geen spiergroei plaatsvinden omdat je onder je dagelijkse caloriebehoefte zit. Er is sprake van een goed trainingsschema als je vooruit blijft gaan qua kracht en persoonlijke records. Is dit niet het geval, zal er ook geen sprake zijn van spiergroei.

Lees ook:Het belang van Koolhydraten
Lees ook:Trage spiergroei? 8 tips om jouw spiergroei te versnellen
Lees ook:Fusion Fitness: de nieuwste trend
Lees ook:Het belang van voldoende slaap voor optimale spiergroei
Lees ook:Geen spiergroei? Dit zijn de 9 meest gemaakte fouten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>