Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een fitnesscentrum?

In Nederland is er volop keuze als het gaat om fitnesscentra. Bijna elke gemeente heeft er meerdere. Als je er aan denkt om te gaan beginnen met fitness, is het dan ook erg lastig om uit te kiezen welke voor jou nou het beste is. Het is daarom zeer verstandig om eerst eisen op te stellen waaraan sowieso voldaan moet worden, voordat je de fitnesscentra gaat bezoeken. Hieronder heb ik een aantal handige tips opgesteld die jouw zoektocht een stuk vergemakkelijken:
fitnesscentra

Er zijn grofweg 3 soorten fitnesscentra in Nederland:
- Low-Budget ketens
- Particuliere fitnesscentra
- Luxe ketens
Alle 3 de soorten hebben zowel voordelen als nadelen.

Stel als eerst een concreet fitnessdoel voor jezelf
Het is belangrijk dat je goed weet wat je precies wilt bereiken door middel van fitness. Iemand die in 3 maanden 5 kilo aan spiermassa wilt aankomen zal zijn doel in een daarvoor goed afgestemde sportschool sneller bereiken dan in een sportschool waar de focus ligt op groepslessen.

Bereikbaarheid en omgeving
Is het fitnesscentrum niet te ver van huis? Is er de mogelijkheid om gratis te parkeren? Bevindt het fitnesscentrum zich vlakbij een winkelcentrum, of midden in een woonwijk? Is het vlakbij werk en hoelang doe ik erover om er te komen? Dit soort vragen zijn erg belangrijk voor het volhouden van het structureel naar de sportschool gaan. Mensen die te ver van de sportschool vandaan wonen zeggen sneller een workout af omdat ze geen zin hebben om zo ver te rijden, fietsen of lopen. Dit komt natuurlijk niet ten goede voor het snel willen bereiken van je fitnessdoel.

Wat is jouw fitness ervaring
Vaak hoor je beginners zeggen dat ze werkelijk geen flauw idee hebben wat ze eigenlijk aan het doen zijn in de sportschool. Te veel mensen gaan er vanuit dat wat ze doen wel goed is. ‘Ik ben toch gewoon een uur aan het zweten’ zeggen ze dan. Het is natuurlijk belangrijk om een verantwoord, veilig maar vooral effectief trainingsschema te volgen als je een doel hebt, vooral als je niet weet hoe je jouw doel zo snel en goed mogelijk kan bereiken. Als je niet weet hoe je aan de slag moet gaan in de sportschool moet je voordat je het contract gaat tekenen zorgvuldig informeren of er de mogelijkheid is voor begeleiding op maat. Dit is erg belangrijk! Er zijn nog steeds te veel beginners en mensen die begeleiding nodig hebben die door de keuze om voor de goedkoopste optie te gaan vastzitten aan een sportschool waar geen goede schema’s op maat worden opgesteld en waar de begeleiding ver te zoeken is. Dit is niet alleen zonde voor jezelf omdat je zo je fitnessdoelen niet bereikt, maar ook zonde voor je portemonnee!

Wat zijn de faciliteiten die jou aanspreken
Een luxe sportschool heeft meerdere welness faciliteiten dan een budget sportschool. Als je het fijn vindt om na het trainen een sauna te pakken, of om af en toe een baantje te trekken in het zwembad en daarna te ontspannen in de rustruimte zal je moeten kiezen voor een luxe sportschool. Als je alleen maar geïnteresseerd bent in de freeweights (losse gewichten), Dan is de budget keten een prima keus.

Sanitaire faciliteiten
Ook de sanitaire faciliteiten spelen een rol in het kiezen van een fitnesscentrum. Wil je altijd douchen na je training, en vind je het belangrijk dat er genoeg keuze en ruimte is qua douches? Dan zal je toch meer moeten neigen naar een particuliere of luxe sportschool. Ook zaken als een ruime kleedkamer, voldoende toiletten en het bijhouden hiervan (schoonmaak) spelen hierin een rol.

Rust en ruimte, of compact en gezelligheid?
Over het algemeen hebben de luxere ketens een grotere ruimte in aanbod. Dit geldt voor zowel de fitnesszaal, groepsles zalen en freeweight hoek als de kleedkamers en douches. Hierdoor is er de mogelijkheid om de populairste apparatuur dubbel te plaatsen (denk aan 2 smith machines of 2 lat pull down machines). Dit zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft te wachten als er iemand bezig is op een apparaat. Daarnaast is er ook meer keuze aan zowel kracht als cardio apparatuur in een grotere, luxere sportschool. door de grotere ruimte lijk het ten opzichte van een kleinere compactere ruimte ook een stuk rustiger. Er zijn mensen die in rust veel lekkerder en beter trainen. Als jouw voorkeur uitgaat naar rust en ruimte, is de luxere sportschool meer iets voor jou. Dit heeft ook te maken met de tijden wanneer je gaat trainen. Als je in de dal-uren tijd hebt, wanneer de meeste mensen aan het werk zijn of op school zitten, dan is het in de budget en particulieren fitnesscentra ook rustig en kun je hier dus ook prima je workout ongestoord uitvoeren.

Groepslessen
Als je een liefhebber bent van groepslessen, zal je een sportschool uit moeten kiezen die veel variatie aanbied in groepslessen. Van Yoga tot aan Spinning en van Bodypump tot aan Zumba. Zowel de luxe als budget ketens, hebben vaak een licentie van Les Mills of Club Joy. Dit zijn de marktleiders in het ontwerpen en verzorgen van groepslessen. Deze lessen zijn dus ook van de beste kwaliteit en de instructeurs hebben een strenge en zware opleiding gevolgd om deze lessen te mogen geven. Als je voor kwaliteit gaat, dan moet je gaan voor de sportscholen die bijvoorbeeld Les Mills lessen aanbieden. Ook aan variatie in groepslessen, nemen de grotere ketens het voortouw. Een trend van de laatste jaren die steeds meer naar voren komt, zijn virtuele groepslessen. Vooral de low-budget ketens bieden deze virtuele lessen aan. Dit is natuurlijk voordelig omdat er dan geen kosten zijn voor groepsles instructeurs. Of deze groepslessen ook daadwerkelijk goed zijn, daar zijn de meningen nog al over verdeeld. Er zijn mensen die virtuele groepslessen de voorkeur geven. Deze mensen moeten vooral voor de budget ketens gaan. Mocht je de voorkeur hebben voor een echte groepsles instructeur, kies dan voor een fitnesscentrum zonder virtuele groepslessen.

Kinderen…?
Voor alle moeders en vaders die graag willen sporten en jonge kinderen hebben, zijn de fitnesscentra die een crèche/kinderopvang hebben dé oplossing! De kinderen vermaken zich met elkaar en de begeleidster in de kinderopvang, en jij kunt met een gerust hart je workout uitvoeren. Alleen de luxe ketens en een aantal particuliere clubs beschikken over een kinderopvang. Een low-Budget club is dus niet voor jou van toepassing.

Smallgrouptraining zoals Bootcamp en Core&Stability
Bootcamp en andere smallgroup trainingen zijn de laatste jaren en nu nog steeds erg populair. Verschillende fitnesscentra organiseren om de zoveel tijd een bootcamp of een BBB (buik, bille, benen) training. Wat je ook vaak ziet is dat bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag avond in juli t/m september een spartacus training wordt gegeven in het park. De particuliere clubs en luxere ketens hebben dit hoog in het vaandel staan. Als dit iets voor jou is, bezoek dan een luxere keten of een particuliere club.

Sporten na het werk, of verschillende woonadressen
Bijna alle ketens (zowel luxe als budget) bieden de mogelijkheid om met dezelfde pas te sporten op andere locaties in het land. Als je bijvoorbeeld logeert bij je neef aan de andere kant van het land, maar in zijn stad is er ook een sportschool gevestigd waarvan jij lid bent, dan kan je daar alsnog een workout doen. Dit is vooral handig als je structureel op 2 verschillende plekken verblijft.

Kijk hierna pas naar de prijs
Als je deze tips allemaal voor jezelf hebt ingevuld, heb je het ruime aanbod aan keuzes een stuk verminderd waardoor het kiezen een stuk makkelijker wordt. Het kan zelfs zo zijn dat er 1 fitnesscentrum overblijft die aan al jouw persoonlijke voorkeuren voldoet. De meeste mensen kijken eerst naar de prijs die ze per maand moeten betalen, maar de kans dat je het sporten na een paar maanden al opgeeft door een verkeerde keuze is daardoor zeer groot. Hoe beter de sportschool bij jouw wensen past, hoe langer je het volhoud waardoor je je doel dus sneller bereikt. Dit is het hogere bedrag dat je betaald per maand zeker waard!

Lees ook:Fitness branche crisis: What’s going on? (deel 1)
Lees ook:Aantal fitnesscentra vanaf 1999 met 65% gestegen!
Lees ook:Liever fitness dan groepslessen
Lees ook:Fitnescentra promoten 30 minuten bewegen
Lees ook:Zoveel mensen doen aan fitness!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>