Zitten is het nieuwe roken

Je hebt het waarschijnlijk al is voorbij horen komen maar het kan niet vaak genoeg worden herhaalt: zitten is het roken van de 21e eeuw. Een inactieve leefstijl is de grootste oorzaak van vroegtijdig sterven en de grootste veroorzaker van ziektes, nog meer dan roken.

zitten nieuwe roken

Risico’s

Te lang zitten en een te inactieve leefstijl verhoogt drastisch de risico’s op:
- Hart- en vaatziekten
- Botontkalking
- Diabetes
- Obesitas
- Chronische vermoeidheid
- Ontstekingen
- Verminderd cognitief prestatievermogen
- Een korter leven

Zitten beroep? Oppassen geblazen!

De cijfers in de vele onderzoeken komen allemaal op hetzelfde uit. Langer dan 3 uur per dag in totaal op je kont zitten doet geen goede zaken voor je gezondheid en je toekomst. Vooral langer dan 1.5 á 2 aan een gesloten zitten heeft al veel impact op je gezondheid. Voor mensen die een zittende baan hebben is het erg lastig om onder de max van 3 uur te zitten.

Sedentair gedrag

Met sedentair gedrag worden alle activiteiten bedoeld waarbij er een te laag energieverbruik plaatsvindt. Dus niet alleen mensen met een zittend beroep hebben een gezondheidsrisico. Ook mensen die lang tv kijken, vaak naar de bioscoop gaan, lang aan het gamen zijn en andere activiteiten doen waarbij het energieverbruik niet ver boven de BMR (ruststofwisseling) uitstijgt hebben grote gezondheidsrisico’s. Het sedentair gedrag in Nederland wordt als somber gezien en er dient dus drastisch iets te veranderen!

Licht aan het eind van de tunnel!

Gelukkig wordt dit maatschappelijk probleem langzaam maar zeker erkent. Er worden daarom ook oplossingen verzonnen om het sedentair gedrag te lijf te gaan en zo de gezondheidsrisico’s te verminderen. Er zijn bijvoorbeeld al bedrijven die eisen dat de medewerkers om de 20 minuten even een kort wandelingetje gaan maken voordat ze weer verder gaan achter hun computer. Dit hoeft niet langer te duren dan een minuut. Er zijn zelfs softwareprogramma’s beschikbaar die in staat zijn om een computersysteem om de zoveel tijd stop te zetten en in beeld te brengen dat het tijd is om even te gaan staan en wat te bewegen. Ook worden er bureaus op staan hoogte ontworpen, worden er speciale stoelen op heuphoogte ontworpen en gaan er steeds meer mensen op bijvoorbeeld een gymball in plaats van een normale bureaustoel zitten achter het bureau.

Lees ook:Hoogopgeleiden leven langer
Lees ook:Schokkende fitnessarmband
Lees ook:Hoe verbrand je elke dag 500 calorieën?
Lees ook:7 veel gemaakte fouten tijdens fitness training (3&4)
Lees ook:Beginnen met fitness doe je zo!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>