‘s Ochtends sporten of ‘s avonds sporten?

Wat is nou beter? een ochtend training of een avond training. Deze vraag komt nog steeds veel voor in de fitness- en sportwereld. Zowel ‘s ochtends trainen als ‘s avonds trainen hebben voor- en nadelen:
sochtends sporten

Voordelen ‘s ochtends:

Productiviteit
Een ochtend training zet het brein op scherp. Dit komt ten goede op het werk, op school of tijdens het studeren. Hierdoor presteer je de gehele dag beter dan als je ‘s ochtends nog even in je bed blijft liggen. Dit betekend ook dat je minder behoefte hebt aan koffie in de ochtend, omdat de training je genoeg energie geeft.

Metabolisme
Als je vroeg in de ochtend een training hebt voltooid, is je stofwisseling daardoor de hele dag hoger. Dit betekend automatisch dat je de gehele dag meer calorieën aan het verbranden bent dan als je ‘s ochtends geen training hebt volbracht. Dit leidt weer tot het feit dat je dus gemakkelijker af kunt vallen doordat je een hoger metabolisme hebt. Dit betekend niet dat de kilo’s vet er vanaf vliegen als je in de ochtend gaat sporten, het voordeel is namelijk minimaal.

Sneller op vetverbranding
Alleen als je vóór het ontbijt gaat sporten (erg vroeg dus) zit je tijdens je workout sneller op je vetverbranding. Dit komt omdat de glucosevoorraad voor het ontbijt op het laagste niveau zit, omdat je de hele nacht qua voeding niks binnen hebt gehad.

Testosteron
Het testosteronniveau is in de ochtend het hoogst. Dit komt ten voordele voor krachttraining.

Beter slaapritme
Als je in de avond sport, zit het lichaam na je training nog vol adrenaline en energie (dit geldt alleen voor late avondsporters die vanaf 10 uur nog gaan trainen). Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. ‘s Ochtends trainen geeft je de hele dag energie. Die energie is in de avond goed afgebouwd, waardoor je beter/sneller in slaap valt.

Consequent
Een workout in de ochtend skip je veel minder vaak dan een workout in de avond. Als je thuis op de bank ploft na een drukke dag op werk of op school ben je vaak moe en heb je geen zin om nog eens naar de gym te gaan. Hierdoor sla je vaak een trainingssessie over. Als je altijd in de ochtend sport, heb je dit probleem niet. Daarnaast heb je de training al lekker gehad en heb je voor de rest van de dag geen zorgen meer om nog te moeten trainen. En zeg eerlijk; het gevoel dat jij je workout al achter de rug hebt en je vriend(in) nog moet gaan trainen is heerlijk.

Geen drukte in de sportschool
In de avond (vooral tussen 7 en 9) is het spits uur in de fitness. Het liefst wil je nu niet in de fitness zijn om te gaan trainen. Het bekende wachten op apparaten is in de avond uren niet te voorkomen. ‘s Ochtends is het daar in tegen heerlijk rustig en kan je alles doen wat je wilt.

Voordelen ‘s avonds:

Stress weg sporten
Na een zware en stressvolle dag op het werk of op school, is het heerlijk om deze stress er is even goed uit te zweten. Sport is 1 van de beste manieren om je hoofd even helemaal leeg te maken.

Meer kracht
‘s Avonds ligt je lichaamstemperatuur hoger dan ‘s ochtends. Je hebt meer kracht als je lichaamstemperatuur hoger ligt en dus kan je ‘s avonds meer gewicht tillen.

Minder kans op blessures
Vooral in de winter is het in de ochtend een stuk kouder dan in de avond. Hoe lager de lichaamstemperatuur, hoe groter de kans op blessures.

Hogere pijngrens
De pijngrens ligt ‘s avonds hoger dan ‘s ochtends. Dit betekend dat je in de avond eerder je plateaus kan doorbreken dan in de ochtend.

Positieve balans testosteron – cortisol
Als je doel is om snel spiermassa aan te komen kan je qua hormonen beter ‘s avonds sporten. De balans tussen testosteron en cortisol is namelijk het meest gunstig in de avond. De hoeveelheid cortisol ligt lager gedurende de avond. Cortisol reguleert het bloedsuikerlevel en de energielevering door het afbreken van spiermassa. Dit proces wordt ook wel katabolisme genoemd. Testosteron doet het tegenovergestelde. Het helpt met het opbouwen van spiermassa door de omzetting van eiwitten. Dit proces wordt ook wel anabolisme genoemd. Het cortisollevel is het hoogste in de vroege ochtend en daalt gedurende de dag. Bij de voordelen van een ochtend trainen staat dat de hoeveelheid testosteron in de ochtend ook het hoogst is. Dit is ook zo, maar ten opzichte van cortisol daalt testosteron veel langzamer gedurende de dag. Omdat de hoeveelheid testosteron ‘s avonds relatief hoger is dan de hoeveelheid cortisol, kan het voor spieropbouw gunstiger zijn om ‘s avonds te trainen.

Conclusie:

Zowel ‘s ochtends als s’ avonds sporten hebben allebei voordelen. Voor welke van de 2 je kiest ligt aan je persoonlijke voorkeuren. De één is simpelweg gewoon een ochtendmens en de ander is in de ochtend te vergelijken met een chagrijnige beer. Ook je situatie bepaalt of je beter in de ochtend of in de avond kan sporten. Niet iedereen heeft namelijk werktijden van 8 tot 5 en heeft dus gewoon geen keuze. De keuze om ‘s ochtends of ‘s avonds te sporten kan ook liggen aan je doel. Iemand met een te lage stofwisseling zal dus beter ‘s ochtends kunnen sporten en iemand die last heeft van stress kan beter na het werk de sportschool bezoeken. Ook al sport je in de ochtend of in de avond, bewegen en sporten is natuurlijk gewoon altijd goed voor je.

 

 

Lees ook:Hard lopen. Voor wat het waard was
Lees ook:Vrouwen sporten het liefst op maandagavond
Lees ook:Begin groot, eindig klein
Lees ook:Herfst fitness tips
Lees ook:Welk simpel ding kun je doen om af te vallen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>