Peuters verkeerd voorgelicht over vet

Eindelijk is het dan doorgedrongen dat we vet nodig hebben, dat het zelfs essentieel is voor het gezond functioneren van tal van lichaamsfuncties. Er is zelfs een organisatie in het leven geroepen om de boodschap omtrent gezonde vetten de wereld in te helpen, namelijk het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (VMO). Omdat je nooit vroeg genoeg kan beginnen met gezonde eetgewoontes, hebben op initiatief van het VMO veel peuters op kinderdagverblijven de afgelopen maanden hun 'smeerdiploma' gehaald. Hierbij leren peuters hoe ze een boterham moeten besmeren met margarine. Daarbij is het de bedoeling ouders van jonge kinderen ervan bewust te maken dat het onverstandig is om het besmeren van een boterham met margarine over te slaan.

Zucht en steun. Ja, vetten zijn gezond. Ja, de laatste tijd weten we ook dat we niet alleen onverzadigde vetten maar zelfs ook een beetje verzadigde vetten nodig hebben. Maar mensen van het VMO, margarine is een fabrieksmatig gecreëerde vetsoort, een uitvinding uit de Tweede Wereldoorlog die als surrogaat diende voor echte boter- wat wél gezond is. 

Vaak wordt roomboter op brood vervangen voor margarine of halvarine vanuit de gedachte dat dat een gezond alternatief is voor de vette roomboter. Niets is echter minder waar! Hoewel fabrikanten vaak vitamines aan margarine en halvarine toevoegen om het een beetje gezond te doen lijken, blijven het volledig kunstmatig gefabriceerd producten. Dat betekent dus dat je margarine en halvarine stoffen vindt als emulgatoren, kleurstoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen. Bovendien zit alle margarines en halvarines transvetzuur. Het is niet voor niets dat Na New York nu ook Seattle en Philadelphia het gebruik van onnatuurlijk transvet in eetgelegenheden verboden hebben.

Transvetten zijn namelijk ronduit slecht voor je gezondheid. Het is het resultaat van een fabrieksproces waarbij onverzadigd vet wordt ‘verhard' door het om te zetten in verzadigd vet. Fabrieksproducten, zoals frituursnacks, koek, snoep e.d. bevatten transvetten. Het lichaam herkent deze fabrieksmatige vetten niet en kan het daardoor nauwelijks afbreken, waardoor transvetten nog slechter voor de gezondheid zijn dan verzadigd vet. Soms is het moeilijk na te gaan of een product transvetten bevat. Fabrikanten vermelden op het etiket vaak termen als ‘plantaardig gehard vet' of ‘gehydrogeneerd vet' om daarmee de aanwezigheid van transvetten in het product enigszins te verhullen.

En die plantaardige olie die in plaats van roomboter gebruikt wordt om in te bakken klinkt misschien heel gezond, maar is een geraffineerde olie wat zoveel betekent als chemisch gezuiverd en dus ontdaan van alle voedingsstoffen. Roomboter heet niet voor niets ‘echte boter'. Het is een natuurproduct, gemaakt van gekarnde melk met het gezonde CLA vetzuur dat van nature vitamines bevat en verder geen toevoegingen behoeft. Behalve geschikt voor op brood, ook uitstekend om in te bakken omdat het verzadigde vet uit boter bij verhitting niet oxideert.

Lees ook:7 etenswaren die buikvet veroorzaken
Lees ook:4 soorten eten die je fitheid een boost geven
Lees ook:Kokosolie: supergezond vet
Lees ook:Vermijd deze voedselproducten om sneller vet te verbranden
Lees ook:Luie manieren waarop je kunt afvallen (deel 2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>