Verpakkingsmateriaal eten en drinken leidt tot schade gezondheid

Kreeg net via de mail een alarmerend berichtje binnen over hoe verpakkingsmateriaal voor eten en drinken mogelijk het risico op hartziektes en diabetes verhoogt. 
CHICAGO – De chemische stof in verpakkingsmateriaal voor eten en drinken verhoogt mogelijk het risico op hartziektes en diabetes bij volwassenen.
Dat is gebleken uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in het laatste nummer van het internationale wetenschappelijke medische tijdschrift JAMA.

Bisphenol A (BPA) is een van de meest gefabriceerde stoffen ter wereld en maakt plastic hard, licht en duurzaam. De stof zit in verpakkingsmateriaal, maar ook in tandvullingen, cd's en huisstof.

BPA komt voornamelijk het lichaam binnen door eten en drinken, maar ook door het inademen van huisstof. Een aantoonbare hoeveelheid BPA wordt bij negen op de tien mensen aangetroffen.

Uit het onderzoek onder bijna 1500 mensen bleek dat de groep met de hoogste concentratie BPA bijna drie keer zoveel kans had op een hartziekte dan de mensen met de laagste concentratie BPA.
De eerste groep had 2,4 keer meer kans op diabetes dan de andere groep.

De groep met de meeste BPA kreeg gemiddeld 0,035 milligram per dag binnen, terwijl huidige veiligheidsnormen 3,25 milligram per dag als veilig beschouwen voor volwassenen.
Het Europees agentschap voor veilige voeding EFSA verhoogde begin 2007 de aanvaardbare dagelijkse norm van 0,01 naar 0,05 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht.
Uit onderzoek zou toen zijn gebleken dat BPA niet zo schadelijk is voor de gezondheid.

Lees ook:Eieren helpen bij afvallen
Lees ook:Vezels goed voor mannenhart
Lees ook:Zoethout niet altijd vermeld op etiket
Lees ook:Nederlander onderschatten slechte leefgewoonten
Lees ook:Nieuwe afslankpil blijkt succesvol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>