Wereld Vegetarisme Dag

Vandaag is het Wereld Vegetarisme Dag, een kick off voor de maand oktober waarin wereldwijd vegetariërs extra aandacht vragen voor waarom vegetarisch eten. 

De Dierenpartij liet al weten dat een vleeseter in een klein autootje het milieu zwaarder belast dan een vegetariër in een Hummer. De bio-industrie is namelijk niet alleen barbaars, het is ook een enorme belasting voor het milieu.

Ikzelf eet al jaren geen vlees meer, maar realiseer me dat niet ieder lichaam goed reageert op een vegetarisch eetpatroon. Af en toe een vleesloos dagje of iig scharrelvlees eten (stuk gezonder!) zou al veel leed schelen- én een waardevolle bijdrage leveren aan een beter milieu.

Meer weten? Kijk op www.vegetariers.nl of www.worldvegetarianday.org 

Lees ook:Sport & vegetariërs
Lees ook:Goede voeding ook goed voor milieu
Lees ook:Insecten eten tegen hoge bloeddruk
Lees ook:Pas op! Deze workout laat je overeten
Lees ook:11 Tips voor meer uithoudingsvermogen

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Wereld Vegetarisme Dag

 1. Frank

  Beste Angelique,

  Een paar vragen. Wat bedoel je met: zou al veel leed schelen? Weet je ook echt waar je het over hebt of neem je de broodje aap verhalen van de dierenpartij klakkeloos over.
  Scharrelvlees gezonder? Scharrelvlees is veel gevaarlijker om te eten, de diertjes zijn namelijk veelvatbaarder voor ziektes en wormen etc. De scharrelende diertjes zijn in ieder geval ongezonder (dit is onderzocht) en er is dan ook hogere sterfte onder scharreldieren (onderzocht). Ook is onderzocht dat een batterijkip minder gestresst is dan een scharrelkip! Wist je trouwens dat een scharrelkipje 12 keer schadelijker is voor het milieu dan een batterijkip (onderzocht)? Wist je dat alle biologische ejapproducten veeeeeel schadelijker zijn voor het milieu dan normale. wist je dat er voor de soda die je eet bossen worden gekapt? Wist je dat soja erg ongezond is? http://www.unite-us.nl/articles.php?item=730

  Ik weet het antwoord op mn tweede vraag al!

  Mvg

    /  
 2. angelique heijligers

  Is dat zo?

    /  
 3. Frank

  Jep!

    /  
 4. angelique heijligers

  http://www.stopfoutvlees.nl : ieder verhaal heeft twee kanten. Jammer dat je jouw visie en informatie presenteert als een persoonlijke aanval. Geniet van je hamburger.

  Al vanaf 1965 werd op Europees niveau gesteld dat dieren vrij moeten zijn van:

  1. Dorst, honger en ondervoeding

  2. Fysiek en fysiologisch ongerief

  3. Pijn, verwondingen en ziektes

  4. Om normale gedrag te kunnen uitvoeren

  5. Angst en chronische stress

  Veertig jaar later blijkt dat in de bio-industrie aan minstens vier van deze Vijf Vrijheden niet wordt voldaan (RuG, 2003). Respectvol omgaan met landbouwhuisdieren is dan ook ver te zoeken.

  Milieudefensie en JMA willen een veehouderij waarin wèl voldaan wordt aan deze vrijheden, door deze vrijheden in de wet te verankeren. Dit betekent meer ruimte voor de dieren, de mogelijkheid om natuurlijke gedrag te vertonen, een einde aan het gesleep door heel Europa en geen verminkingen zoals onverdoofde(!) castratie van varkens en snavelkappen van kippen. Boeren die het dierenwelzijn grondig verbeteren moeten hiervoor worden beloond. Het zoveel mogelijk produceren voor zo weinig mogelijk geld moet stoppen.

  De bio-industrie is een ramp voor natuur en milieu in ons land. We zijn het dichtstbevolkte varkens- en kippenland ter wereld. Al deze dieren produceren ieder jaar maar liefst 70 miljard kilo mest , dat is 4.000 kilo per Nederlander. Al deze mest vervuilt de bodem en het grondwater. Natuurgebieden worden aangetast en veel plantensoorten sterven uit. Deze milieuproblemen kosten de belastingbetaler ieder jaar 1,75 miljard euro. Daar komen de kosten voor de bestrijding van dierziekten zoals varkenspest en MKZ, al meer dan 2 miljard euro, nog bovenop. En welk prijskaartje hangen we het aantasten van natuurgebieden, klimaatsverandering en gezondheidsschade door antibiotica?

  Daarom vinden Milieudefensie en JMA dat de vleesindustrie moet krimpen en dat deze verborgen kosten meegenomen moeten worden in de prijs van onze kiloknallers.
  Een eerlijke prijs voor eerlijk voedsel!

  Voor de productie van veevoer leggen we beslag op 2,5 miljoen hectare grond in het buitenland (bijna tweederde van Nederland). Een groot deel van het geïmporteerde veevoer is soja uit Zuid-Amerika. Daar gaat de teelt van soja gepaard met illegale ontbossing, vervuiling door kunstmest en bestrijdingsmiddelen, gedwongen landonteigening en zelfs slavernij. In het Amazonegebied gaan voor de teelt van soja enorme oppervlakten tropisch bos tegen de vlakte.

  Milieudefensie en JMA vinden daarom dat veevoer zoveel mogelijk regionaal (Noordwest Europa) geteeld moet worden. Daarnaast moet de overheid minimale eisen stellen aan het veevoer dat ons land binnenkomt: geen natuurvernietiging en geen mensenrechtenschendingen.
  Geen houtkap voor speklap!

  Wat willen Milieudefensie en JMA?

  - Een krimp van de veestapel. Dat is dé oplossing voor de milieuproblemen in binnen- en buitenland. Het zo veel mogelijk produceren voor zo weinig mogelijk geld moet stoppen.

  - De vervuiler betaalt: extra kosten die veroorzaakt worden door de bio-industrie, zoals vervuiling van bodem en water en de aanpak van dierziekten, moeten door de sector zelf worden betaald.

  - Een betere bescherming van het milieu en het dierenwelzijn. Dit kan door strengere eisen te stellen aan de veehouderij, maar ook aan geïmporteerde producten. Nederland moet binnen de EU weer tot de kopgroep gaat behoren!

  - Geen houtkap voor speklap! Daarom moet veevoer moet zoveel mogelijk regionaal (Noordwest Europa) geteeld worden. Voor veevoer uit het buitenland zijn minimale eisen nodig: geen natuurvernietiging en geen mensenrechtenschendingen

  - Boeren die duurzamer willen produceren verdienen steun. Een goede steunregeling voor boeren die op een milieu- en diervriendelijke manier willen produceren.

    /  
 5. Frank

  Beste Angelique,

  Allen het normale gedrag kan op dit moment niet voldoende worden gerealiseerd in de Bio- industrie. Aan de andere vier punten voldoet de industrie.

  Helaas zie ik in je stukje naar mij geen antwoorden op mijn vragen (reactie op jou stukje, waar het dus eigenlijk over ging).

  Indirect natuurlijk wel.
  Je hebt het over het milieu terwijl het alternatief (biologisch) meer dan tien keer schadelijker is. Je hebt het over kosten va de industrie terwijl de opbrengsten 10 keer hoger zijn, nog niet eens gesproken over het feit dat biologische landbouw in Nederland niet reel is omdat het veel en veel te veel geld kost. Je hebt het over boeren belonen terwijl elke boer in de bio industrie 100 000den tot miljoenen heeft moeten investeren in dierenwelzijn.

  Ik stel een paar vragen en je voelt je persoonlijk aangevallen. Vind ik wel ironisch om dat van iemand te horen die een industrie en daarmee 300 000 mensen die daar in werken barbaars noemt.

  Geniet van je hamburger:

  Dank je ik eet vandaag overigens kalfsbiefstuk, ik hoop wel dat ie uit de bio industrie komt want anders is het zo slecht voor het milieu!

  Mvg

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>