Witte wijn net zo gezond als rode wijn

Iedere dag een glas rode zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het stofje waaraan deze gezondheidsclaim wordt toegeschreven blijkt volgens nieuw onderzoek niet alleen in rode, maar ook in witte wijn aanwezig te zijn. 

Rode wijn bevat resveratrol, een stofje dat niet alleen goed is voor de bloedvaten, maar ook om kanker te voorkomen. Deze stof zit in de schil van de druif. Omdat er alleen vruchtvlees van de druif wordt gebruikt om witte wijn te maken, bevat witte wijn geen resveratrol.

Maar volgens Dipak Das, moleculair bioloog van de University of Connecticut, zitten ook in het vruchtvlees werkzame stoffen. Twee glazen witte wijn per dag verminderen volgens hem dus net zo goed de kans op hart- en vaatziekten als rode wijn.

Om dat te bewijzen, heeft Das onderzoek gedaan naar hartziekten bij ratten. De dieren die elke dag een beetje witte of rode wijn dronken en een hartaanval kregen, overleefden deze met minder schade dan ratten die alleen water te drinken hadden gehad. Ook daalde hun bloeddruk sterk.

(c) gezondheidsnet.nl

Lees ook:Hart en vaat ziekten kun je voorkomen door fitness
Lees ook:Vet verbranden door middel van vet. Het kan!
Lees ook:Onderzoek bevestigd: Beetje alcohol remt de spiergroei niet
Lees ook:Paarse tomaat tegen kanker
Lees ook:Vrouwen negen keer meer kans op sterven hart- en vaatziekten dan aan borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>