Hongerende moeders baren genetisch andere kinderen

Pregorexia is de laatste eetstoornis die toegevoegd kan worden aan het rijtje anorexia-, boulimia-, orthorexia- en atletica nervosa. Jezelf uithongeren (niet zelden gepaard met een streng fitnessregime) om ook tijdens je zwangerschap zo dun mogelijk te zijn. 

Celebs als Victoria Beckham en Nicole Kidman worden vaak als voorbeeld van pregorexia aangehaald. Dat het niet slim is uitgerekend tijdens je zwangerschap zo dun mogelijk te willen zijn, ligt voor de hand. 

 

Recent onderzoek geeft daarbij nog eens een goed gefundeerde reden om jezelf tijdens je zwangerschap niet uit te hongeren. Honger maakt dat zwangere moeders het genetische materiaal bij prille baby's te veranderen.  

 

LEIDEN – Kinderen die in de hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog zijn verwekt zijn genetisch anders dan anderen. Wetenschappers vonden bij hen een andere afstelling van een gen dat de groei beïnvloedt.

Uit de studie blijkt dat de honger van de zwangere moeders het genetisch materiaal bij prille embryo's heeft veranderd. Die wijzigingen zijn ruim zestig jaar later nog waarneembaar. Tijdens de Hongerwinter (1944-1945) kampte het westen van Nederland met voedseltekort.

Het gaat om een andere moleculaire afstelling van de code die vertelt of een gen zogezegd aan- of uitstaat. Dat heet epigenetica. De epigenetische code bepaalt of dat aan- of uitstaan. Een gen dat uitstaat, is verpakt in methylmoleculen.

De onderzoekers vergeleken de aanwezigheid van die moleculen op een gen van mensen die in de Hongerwinter verwekt zijn met die bij hun broers en zussen. Ze kozen het IGF2-gen omdat dat een belangrijke rol speelt tijdens de groei in de baarmoeder.

De zestigers die tijdens de Hongerwinter zijn verwekt, hebben minder methylmoleculen op het gen.
(c) ANP

 

Lees ook:Het wasborddieet voor vrouwen: strakke buik in 6 weken!
Lees ook:Fitness en zwangerschap, wat mag wel en wat mag niet?
Lees ook:Zwanger & sporten
Lees ook:Stijlvol sporten met Lorna Jane
Lees ook:Neem je kind mee naar buggy bootcamp!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>