Goede voeding ook goed voor milieu

Vandaag een heel item op het journaal over welke invloed onze consumptie van vlees, zuivel en vis heeft op het milieu. Het blijkt dat als wij ons zouden houden aan de adviezen omtrent gezonde voeding, we het milieu aanzienlijk zouden sparen. 

Lees verder voor de berichtgeving van het ANP. 

 
DEN HAAG – Het eten van vlees, zuivel en vis door de Nederlanders leidt jaarlijks tot de uitstoot van 10 megaton van het broeikasgas CO2, oftewel 6 tot 7 procent van de 150 megaton die we in totaal uitstoten.

Dat staat in een rapport dat Blonk Milieuadvies maakte in opdracht van de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Jacqueline Cramer (Milieu).

Als iedereen zich zou houden aan de adviezen over gezond eten, dus de vette hap en het snoep zou laten staan, zou dat de uitstoot met 1,3 megaton verminderen.

Uitstoot

Het eten van vlees is al bekritiseerd door de milieubeweging, die pleit voor een heffing. Vlees en vleeswaren zijn goed voor de uitstoot van 5,5 megaton CO2. Ook zuivel veroorzaakt veel uitstoot: melk- en melkproducten 2,7 megaton en kaas 1,4 megaton.

Als iedereen veganistisch zou gaan eten, dus niet alleen vlees laten staan maar ook zuivel en eieren, zou dat 6 megaton aan CO2 schelen. Als alle Nederlanders één dag per week hun vlees laten staan scheelt dat 0,4 tot 1,1 megaton. Dat hangt af van waardoor het vlees wordt vervangen.

In de berekeningen zijn de gevolgen van onze consumptie in de hele productieketen meegerekend, dus ook het maken van bijvoorbeeld veevoer in Zuid-Amerika en het transport.

Mest

Volgens de onderzoekers maakt het nogal wat uit of rundvlees uit Brazilië, Ierland of Nederland komt, maar kan de consument dat niet altijd goed zien aan de verpakking. Ook kan de uitstoot teruggebracht worden als varkens ander voer krijgen voorgezet of als anders wordt omgegaan met de opslag van mest.

Van de vleesproducten scoort kip het minst slecht als het gaat om milieu, omdat naar verhouding weinig voer nodig is. Kip blijkt soms beter te zijn dan producten die als vleesvervangers te koop zijn in de supermarkt. Er zijn vleesvervangers die veel melk vergen bij de productie of veel eieren.

BRON: ANP

Lees ook:Wereld Vegetarisme Dag
Lees ook:Insecten eten tegen hoge bloeddruk
Lees ook:10 x gezonde snacks (deel 1)
Lees ook:Eieren helpen bij afvallen
Lees ook:Ruim helft Nederlanders vindt zichzelf te dik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>