Vezels goed voor mannenhart

Opmerkelijk; het eten van veel vezels zou bij mannen boven de veertig de kans op een hartaanval verminderen. Zo wijst althans een onderzoek uit aan de Wageningen Universiteit. 
WAGENINGEN – Mannelijke veertigplussers die veel vezels eten, hebben minder kans op een hartaanval. Elke 10 gram extra aan vezels verlaagt de kans op een hartaanval met 17 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eerder bleek al dat de consumptie van vis, groente en fruit de kans op een hartaanval eveneens vermindert.

De onderzoekers hebben een groep mannen uit de zogenoemde Zutphen-studie bekeken. De Zutphen-studie is een langdurig onderzoek onder 1400 mannen, die tussen 1960 en 2000 zevenmaal zijn ondervraagd over voeding en leefgewoonten. Ook de sterfte door hart- en vaatziekten is bijgehouden.

Risico

Het onderzoek toont aan, dat het eten van vezels niet alleen op de zeer lange termijn effect heeft, maar ook al vrij snel het risico op sterfte aan hartziekten verkleint.

Mannen die dus op oudere leeftijd alsnog meer vezels gaan eten, vergroten hun gezondheid. Vezels zitten met name in volkoren producten, groente en fruit.

(c) ANP

 

Lees ook:Paarse tomaat tegen kanker
Lees ook:Nederland moet gezonder eten
Lees ook:Supplementen vs donuts
Lees ook:Jongens met slechte conditie en een laag IQ hebben meer kans op vroege dementie
Lees ook:Koolhydraatarm dieet het meest effectief

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>