Is vet verbranden op specifieke plaatsen mogelijk?

buikvet

Je kan er tegenwoordig niet meer om heen. Al die speculaties over het idee dat hoe meer buikspieroefeningen je doet, hoe sneller je het vet op je buikspieren verbrand. Of hoe meer squats je doet, hoe sneller het vet rondom het achterwerk verdwijnt.
Dan nog niet te spreken over alle attributen die op de markt komen en zeggen dat ze lokaal vet kunnen verbranden, zoals bijvoorbeeld de ‘BetterBelly’, een infraroodband dat warm kan worden en je om je buik heen bevestigd, waardoor je op precies dat gebied meer vet verbrand.

Is het écht mogelijk, of is het 1 van de vele fabels in de fitnesswereld?

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: het plaatselijk verbranden van vet is onmogelijk. Ook al train je je buikspieren totdat je erbij neervalt, of maak je squats en lunges totdat je benen er af vallen.

Dus voor mensen die dachten dat dit wél mogelijk was en op het punt stonden om te beginnen met extreem veel squats of buikspieroefeningen: trek je plannen maar gauw in en train alles op een verantwoorde en effectieve manier. Voor de mensen die hier al trouw mee bezig waren: stop er zo snel mogelijk mee want je breekt de spiergroepen die je overtraint alleen maar af, in plaats van op. Ook de mensen die op het punt stonden om een attribuut als de Betterbelly aan te schaffen of te gaan gebruiken: trek je plannen terug en geef je geld uit aan iets wat wél effectief is. Voor de mensen die al een attribuut dat zegt plaatselijk vet te kunnen verbranden hebben aangeschaft, en zich nu waarschijnlijk extreem rot en genept voelen: ga niet bij de pakken neerzitten, maar zorg ervoor dat je op een zo verantwoord mogelijke manier van dat onderbuikje afkomt.

Het lokaal opslaan van vet:

Dat het lichaam lokaal vet op kan slaan, is daarin tegen wél de realiteit. Dit komt onder andere door de verhouding tussen 2 verschillende receptoren in vetweefsel: Beta-2 en Alpha-2. Hoe meer Alpha-2 receptoren er zich in het vetweefsel bevinden in verhouding met Beta-2 receptoren, hoe meer vetopslag er in dát specifieke vetweefsel wordt opgeslagen. Dit leidt er toe dar er bij de 1 het meeste vet wordt opgeslagen bij heupen en benen, en bij de ander de buik het slachtoffer is. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de ‘love handles’ de uitverkorenen zijn als het gaat om het opslaan van vet, en er zijn gevallen bekend waarbij vooral de armen in vergelijking met andere lichaamsdelen een grotere vetopslag hebben. Dit is bij elke persoon anders en aangezien de verhouding Beta-2 en Alpha-2 receptoren niet te beïnvloeden is, is hier (helaas) niets aan te veranderen.

Hoe zorg je er dan toch voor dat vervelende onderbuikje zo veel mogelijk terug te dringen?:

Je zal gewoon over je hele lichaam vet moeten verbranden, waardoor automatisch ook dat vervelende plekje strakker zal worden. Hoe doe je dit?: een energietekort genereren. Zwart op wit is het eigenlijk super simpel: krijgt het lichaam minder energie binnen dan dat het verbrand, dan val je af en verbrand je vet. Krijgt het lichaam méér energie dan dat het verbrand, dan kom je aan. Zo simpel is het. Of nouja, zo simpel lijkt het. Want het daadwerkelijk doen én volhouden van negatieve energiebalans (minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt), maakt het zo ontzettend moeilijk, maar dat is een onderwerp waar ik in een ander artikel verder op in zal gaan.

Dus: creëer een calorie tekort, heb geduld, en dat vervelende bil, been en/of buik vet zal echt wel verdwijnen.

(Om misvattingen te voorkomen: het harder trainen van een bepaalde spiergroep, om specifieke spiegroei te stimuleren is een ander verhaal, hierboven gaat het puur om het verbanden van lokaal vet.)

Lees ook:De makkelijke 30 dagen squat challenge
Lees ook:5 Redenen en voordelen om te Squatten
Lees ook:Beetje alcohol, minder vet
Lees ook:Meer spieren = hogere vetverbranding
Lees ook:Waarom krachttraining zo belangrijk is bij het afvallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>