Vet verbranden door middel van vet. Het kan!

Het klinkt raar, maar het is daadwerkelijk een goede manier om vet te bestrijden. Het lichaam heeft 2 vetsoorten: bruin vet en wit vet. Het witte vet is het slechte, gevaarlijke en luie vet waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Dit doe je onder andere door je bruine vet te activeren. Bruin vet zorgt namelijk voor een vijfde van je vetverbranding! Daarnaast speelt bruin vet ook een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Vet

Bruin vet:
Bruin vet zorgt ervoor dat het lichaam op temperatuur blijft als het koud is. hoe jonger de leeftijd, hoe meer bruin vet. Baby’s hebben bijvoorbeeld een flinke dosis aan bruin vet in het lichaam, omdat baby’s niet kunnen rillen en klappertanden als ze het koud hebben. Het bruine vet zorgt er dan voor dat het lichaam op temperatuur blijft. Het werkt dus als een soort kachel. Bruin vet zit alléén rond de sleutel beenderen en de aorta, een belangrijke strategische plek in het lichaam: dicht bij het hart en de grote bloedvaten. Alle vetrollen en vetkwabben op het lichaam, bestaan dus alleen uit het slechte witte vet. Net als een echte kachel heeft bruin vet ook brandstof nodig om goed te blijven werken. De brandstof bron dat bruin vet verbrand om in werking te blijven, is wit vet. Zo is er ook wetenschappelijk aangetoond dat mensen met overgewicht minder bruin vet hebben dan slanke mensen. Mensen met ernstig overgewicht (morbide obesitas) hebben zelfs helemaal geen bruin vet. Als mensen gaan afvallen neemt het bruine vet weer toe. Een ander bewijs dat bruin vet cruciaal is bij het slank blijven en afvallen is gebleken uit een onderzoek bij muizen die acuut dik werden wanneer het bruin vet werd weggehaald.

Genen:
Het is genetisch bepaald of je veel of weinig bruin vet in het lichaam hebt. Dit is vanaf de buitenkant overigens niet te zien, maar alleen via een PET-scan. Wat wel bekend is, is dat mannen gemiddeld minder bruin vet hebben dan vrouwen. Dit komt waarschijnlijk doordat de vrouwelijke geslachtshormonen een gunstig effect hebben op bruin vet, omdat er uit onderzoek is gebleken dat vrouwen na de overgang minder actief bruin vet hebben.

Hoe activeer je het bruine vet, om het witte vet te verbranden:

1: Kou
De meest eenvoudige manier om bruin vet te activeren, is met kou. Zet de thermostaat daarom is een tikje lager. Hierdoor word het bruine vet actiever en wordt er dus meer wit, slecht vet verbrand (tevens is dit ook nog is goed voor de energierekening). Een andere manier om het bruine vet te activeren is om elke douchebeurt te eindigen met een koude douche. Langer dan een minuut is niet nodig.

2: Bewegen
Een andere goede manier om bruin vet te activeren is door middel van sporten. Dit lijkt niet logisch omdat je het tijdens het sporten juist warm hebt in plaats van koud. Wat er gebeurd is dat er tijdens het sporten vetzuren vrij komen uit wit vet (vooral bij duursporten). Deze vetzuren worden door het bruine vet weer omgezet in warmte, en dus heb je meer vetverbranding dankzei het bewegen.

3: Donker
Tijdens de wintermaanden is bruin vet actiever dan in de zomermaanden. Dit heeft niet alleen te maken met de lagere temperaturen in de winter. Dit komt ook doordat er veel minder licht is tijdens de wintermaanden dan tijdens de zomermaanden. Uit een recent onderzoek blijkt ook dat mensen die in een pikdonkere kamer slapen, gemiddeld slanker zijn dan mensen die in een vrij lichte omgeving slapen. Ook is dit onderzoek uitgevoerd met muizen, waarbij ze 12, 16 of 24 uur per dag werden blootgesteld aan licht. De muizen die 24 uur aan licht werden blootgesteld waren dikker dan de andere muizen! De hoeveelheid licht ontregeld de biologische klok in onze hersenen. Die biologische klok stuurt allerlei organen aan, waaronder bruin vet. Bij een ontregelde biologische klok wordt bruin vet minder actief en word je over het algemeen dikker. Kortom, slapen in het pikkedonker en een goed dag-nachtritme is gunstig voor de lijn.

4: Eet sambal, Spaanse pepers en tabasco
Capsaïcine is een stofje dat bepaalde koude receptoren in je lichaam activeert, waardoor bruint vet geactiveerd wordt. Dit is dus gunstig is voor het verbranden van wit vet. Dit stofje komt voor in Spaanse pepers, en alle producten en gerechten waar ze in verwerkt zijn, zoals sambal.

Lees ook:Sporten geeft zelfde euforische gevoel als blowen
Lees ook:Welk simpel ding kun je doen om af te vallen?
Lees ook:Sportschool in een pilletje
Lees ook:Sporten is slecht voor je tanden
Lees ook:Sporten in de natuur maakt kinderen gezonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>