10 tips om verantwoord te barbecueën tijdens het afvallen

barbecue

De hoge temperaturen worden eindelijk bereikt! Dat betekent dat onze oude vriend genaamd ‘de barbecue’ weer uit de schuur gehaald, en afgestoft kan worden. Niets is lekkerder dan samen met je familie en/of vrienden in het avondzonnetje te genieten van dat heerlijk gegrilde vlees. Het barbecueën hoort nou eenmaal bij ons Nederlanders. Naast het feit dat het lekker is, zorgt het ook voor mentale rust en sociale verbintenis. Je hoeft even nergens anders aan te denken. Sla deze gezellige avond daarom dus niet over, ook niet als je aan het afvallen/cutten bent en je dus een max aantal calorieën per dag mag eten. Er kan namelijk verantwoord, clean en gezond worden gebarbecued waarbij je toch lekker kan genieten zonder dat het het afvallen en vet verbranden ernstig verstoord!

Hieronder heb ik de belangrijkste tips opgesteld voor mensen die willen afvallen of daar al mee bezig zijn, maar zo af en toe ook een lekker barbecue avondje mee willen pakken:

1 Begin niet al te hongerig:
Zorg er voor dat je geen honger hebt voordat je aan je barbecue avond begint. Het duurt namelijk best wel lang voordat het eerste vlees van de gril daadwerkelijk op je bord ligt. Als je honger hebt tijdens het wachten, zorgt dit ervoor dat je je onopgemerkt gaat storten op het stokbrood met kruidenboter/kruidenkaas, vette salades, aardappelen ect. Dit kan er voor zorgen dat je al enorm veel calorieën binnen hebt, voordat je je eerste stuk vlees hebt opgegeten! Eet dus voordat je gaat barbecueën een klein eiwitrijk tussendoortje zodat je geen overdreven honger gevoel hebt.

2 Kies voor magere vleessoorten:
het vlees hoeft niet perse vet te zijn om lekker te zijn. Magere vleessoorten zijn vooral vanaf de barbecue ook heerlijk. Ruil de enorm vette vleessoorten zoals worstjes, hamburgers, speklappen en gepaneerd vlees dus om voor verantwoorde en vetarme vleessoorten zoals kipfilet, rundvlees, kalkoenburgers en varkenshaas.

3 VIS!:
Kies voor naast het magere vlees voor vis op de gril. Vis vanaf de barbecue is niet alleen heerlijk, het is ook nog eens kerngezond en zit bomvol gezonde vetten en voedingsstoffen. Gebruik bij het grillen van de vis aluminiumfolie zodat deze niet uit elkaar valt. Vooral witvis zoals Pangafilet zijn erg verantwoorde en gezonde keuzes.

4 Magere sauzen:
Eigenlijk is geen enkele saus echt verantwoord te noemen. Maar als je naast het vlees echt naar saus verlangt, kies dan voor vooral de rode sauzen zoals ketchup, curry en barbecue saus. In deze sauzen zit weinig vet, maar helaas wel aardig wat suikers. In witte sauzen zoals mayonaise zit veel vet én veel suiker. Dit soort witte sauzen zijn dus een grote afrader. Naast de rode sauzen kan je ook kiezen voor dipsauzen die zijn samengesteld op basis van yoghurt. Piccalilly saus is ook relatief laag in calorieën. Ben je geen voorstander van de rode sauzen, dipsauzen of piccalilly saus. Kies dan voor de light sauzen in de winkel.  De beste sauzen zijn de sauzen die je zelf maakt op basis van yoghurt, zoals bijvoorbeeld tzatziki saus. Pinda en satésaus is ook een afrader omdat hier ook veel verzadigde vetten inzitten en dus rijk zijn aan calorieën

5 Magere salades en Volkoren stokbrood:
Alle kant-en-klare salades zijn een grote afrader. Deze zitten vol verzadigd vet en vol snelle koolhydraten. Kies er daarom voor om zelf een magere salade te maken op basis van bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Ook het stokbrood is een grote boosdoener als het gaat om het verstoren van het afvallen. Het is het best om helemaal geen stokbrood te nemen, want naast het brood (wat vol snelle koolhydraten zit) wordt dit ook vaak besmeerd met producten zoals kruidenboter of kruidenkaas, waar enorm veel verzadigde vetten in zitten. Als je het stokbrood écht niet kan missen, kies dan voor de volkoren variant. Dit is al een stuk gezonder en er zitten in plaats van snelle, complexe langzame koolhydraten in wat weer ten goede komt voor het afval-proces. Het witte stokbrood vervangen door volkoren stokbrood is uiteraard geen excuus om lekker veel sneetjes te nemen. Ook al heb je de volkoren variant; beperk de mate van inname ervan! Andere bijgerechten zoals patat, aardappelen enz.: probeer deze allemaal te vermeiden omdat er in de meeste barbecue bijgerechten simpelweg te veel snelle koolhydraten, zetmeel en te veel verzadigde vetten zitten.

6 Groente en Fruit:
Vergeet vooral de groentes en fruit niet toe te voegen aan je barbecue avond. Omdat er in het magere vlees bijna geen koolhydraten zitten, is het nemen van groente en fruit dé manier om goede complexe koolhydraten binnen te krijgen. Groente van de barbecue is daarnaast ook zeer goed te doen! Maak groentespiesjes van bijvoorbeeld: courgette, paprika, champignons, asperges, aubergines, tomaten en ui. Ook een maïskolf op de barbecue doet wonderen en is heerlijk van smaak. Gebruik fruit als toetje in plaats van ijs. In ijs zit veel verzadigd vet, in fruit bijna niet. Vet heb je al genoeg binnen gekregen door het eten van vlees en vis, dit nog eens extra verhogen door een ijs toetje is een dus grote No-Go. Gebruik hiervoor dus fruit of een fruitsalade.

7 Drink vooral veel water, en geen (zo min mogelijk) frisdrank en/of alcohol:
Water: één van de belangrijkste bronnen op aarde. Ook voor ons lichaam. Het zorgt niet alleen voor een beter metabolisme en een betere stofwisseling, het zorgt ook voor een verzadigd gevoel. Dit laatste deel is weer belangrijk tijdens de barbecue. Drink de dorst tijdens het eten dus weg met een glas water en wees niet zuinig met de hoeveelheid hiervan. Waar je wél zuinig mee moet zijn qua hoeveelheid, is alcohol. Het stofje alcohol zelf is in dit opzicht niet het grootste probleem, maar de drankjes waarin het zit wel.  Deze zitten namelijk vol calorieën, en omdat je al aardig wat calorieën naar binnen aan het werken bent tijdens de barbecue, komt alcohol zeker niet ten goede als je aan het afvallen bent. Ook frisdrank zit vol suikers, vermijd dit dus.

8 Kies voor kleine porties, of één bord:
Tijdens het normale avondeten schep je ook niet meer dan 1 keer op (als het goed is). dit hoeft niet anders te zijn tijdens de barbecue. Je kan dus proberen 1 goed bord op te scheppen met van alle producten een beetje. Dit is meer dan genoeg, vooral als je aan het afvallen/cutten bent. Het nadeel hiervan is, is dat deze manier van barbecueën erg lastig en bijna niet te doen is. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat een gemiddelde barbecue avond veel langer duurt dan het normale avond eten omdat er constant vlees op de gril wordt gelegd en dit weer tijd heeft om gaar te worden. Wat je daarom ook kan proberen is om juist te gaan voor telkens, zo nu en dan, kleine porties mager vlees, vis, groente en fruit op je bord te deponeren. Uiteindelijk kom je dan ook uit op wat er op een groot bord ligt, alleen is dit veel makkelijker vol te houden omdat het lichaam telkens een kleine hoeveelheid aan energie binnen krijgt en de motor dus constant blijft draaien.

9 Compenseren:
Meestal weet je wel een dag van te voren dat je morgen gaat barbecueën, of vroeg op de dag zelf. Als je dit al weet, kan je natuurlijk de dag zelf je calorie inname zo beperken, dat je aan het eind van de dag voordat de barbecue begint nog een aardige marge aan calorieën overhebt, en je zo dus minder zorgen hoeft te maken dat je je calorie aantal overschrijdt. Dit is iets wat ik altijd doe als ik van tevoren weet dat ik ga barbecueën en ik kan je vertellen: dit is misschien wel de beste manier om het afval proces zo min mogelijk te verstoren! Het kan ook zijn dat je met een paar vrienden of gezin om 16:00 in de middag, spontaan een barbecue wilt organiseren. Dan heb je je calorie inname dus niet kunnen manipuleren en zal je dus echt erg weinig moeten eten tijdens de barbecue om de schade zo goed mogelijk te beperken. Probeer je barbecue avonden om die reden dus altijd ver van tevoren in te plannen, zodat je genoeg tijd en ruimte hebt om je calorie inname te kunnen aanpassen! Je kan zelfs de calorie inname de hele week voor de barbecue avond dusdanig aanpassen, dat je een ruime marge hebt opgebouwd en zo dus minder op de hoeveelheid calorieën hoeft te letten die je tijdens de barbecue binnen krijgt.

10 Een barbecue bij iemand anders:
Als je word uitgenodigd om bij iemand anders te komen barbecueën, neem dan zelf wat verantwoorde en magere producten mee zoals kipfilet, witvis en een zelfgemaakte magere salade zodat je toch nog verantwoord mee kan barbecueën tijdens het afvallen. Dit is niet alleen attent, en leuk voor de organisator, het is ook nog eens goed voor jezelf om zo af te kunnen blijven van al het vette vlees en vette salades.

Het is dus mogelijk om te kunnen genieten van je heerlijke barbecue avond tijdens het afvallen! Maak er vooral een mooie avond van en eet smakelijk!

Lees ook:10 Tips om de feestdagen ongeschonden door te komen
Lees ook:10 x gezonde snacks (deel 1)
Lees ook:Vermijd deze voedselproducten om sneller vet te verbranden
Lees ook:Wat moet je eten voor, tijdens en na je workout
Lees ook:Hoe verlies je zoveel mogelijk gewicht in een week?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>