Wat is belangrijker? Voeding, of Sporten

sport-en-voeding

‘Kun je beter sporten of diëten om af te vallen?’ Iedereen die deze vraag stelt, zal geen of weinig resultaat boeken. Als je niet weet hoe de verhouding sporten, eten en afvallen werkt, zal je waarschijnlijk met het verkeerde bezig zijn. Daarom is het tijd om deze vaak gestelde vraag de wereld uit te helpen zodat iedereen die wilt afvallen daadwerkelijk sneller afvalt.

Het antwoord op de vraag is beiden. Maar als je daartoe écht niet bereid bent, kun je beter diëten. Althans, dat zegt de US News & World Report. Volgens het artikel kun je een slecht dieet niet wegsporten. Deze aanname werd populair rond het jaar 2000, om te benadrukken dat het belangrijk is om een dieetplan te combineren met (en niet te vervangen door) sporten.

Feitelijk gezien is de aanname juist, want je kun een cheeseburger van 1.000kcal binnen vijf minuten verslinden, maar je kunt onmogelijk binnen 5 minuten 1.000kcal verbranden. Maar dit betekent niet dat sporten niet belangrijk is, alleen dat de calorieën die je verbrandt tijdens het sporten er gemakkelijk weer aan zitten.

Aan de andere kant: kijk op een willekeurig fitnessforum, en een groot gedeelte van de sporters zal je vertellen dat ‘je dieet alles is’ of dat ‘een goed dieet 80% van je resultaat is’. Een goedbedoeld advies. Zeker als je erachter komt dat degene die dit zegt zelf minstens 5 dagen per week in de gym te vinden is.

Een goed dieet speelt een grote rol, zeker als je veel te veel calorieën binnenkrijgt. Stel: je eetgewoontes zijn zo beroerd dat je 2000 calorieën per dag te veel binnen krijgt. Wanneer je ervoor zorgt dat je die extra 2000 calorieën niet meer binnenkrijgt, ga je een stuk sneller gewicht verliezen dan wanneer je alleen gaat sporten, en je slechte eetgewoontes behoudt.

Toch bestaan er genoeg redenen om er wél bij te gaan sporten. Het doet namelijk meer dan alleen vet verbranden. De Amerikaanse MH-schrijver Lou Schuler deed onderzoek naar sporten, en kwam erachter dat het niet alleen fysieke, maar ook psychologische voordelen heeft. Zo houd je het afvallen langer vol, en voel je je beter. Je krijgt meer energie, en kunt je lichaam bovendien als het ware ‘beeldhouwen’.

Laten we dus stoppen met het of/of-denken. Het is niet óf sporten, óf diëten. De richtlijn is: wil je een normaal gewicht, dan moet je niet over je caloriemax eten. Geen andere opties. Wil je je gewicht verliezen, of je afvalproces optimaliseren? Dan moet je er ook geregeld bij sporten.

Eén is niet beter dan de ander – beiden werken ze. En samen werken ze nog beter.

Lees ook:Met welke sport verbrand ik de meeste calorieën?
Lees ook:Wat is een goede vervanging voor de sportschool?
Lees ook:Koolhydraatarm dieet het meest effectief
Lees ook:If It Fits Your Macros: eet wat je wilt en bereik je doel!
Lees ook:MyFitnesspal: Weet precies wat je eet, bereik sneller je doel!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>