Specifieke combinatie van smaakstoffen zorgt ervoor dat je minder eet

smaakstoffen
Een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami zorgt ervoor dat mensen minder eten. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ bij gezonde vrijwilligers.

De smaakstoffen werden via een sonde rechtstreeks toegediend in de dunne darm, waar zich, net als op de tong, receptoren bevinden die deze stoffen kunnen waarnemen. Bij vrijwilligers is nu voor het eerst aangetoond dat een combinatie van de drie smaakstoffen er ook daadwerkelijk voor kan zorgen dat zij minder gaan eten.

De mens is in staat om vijf basissmaken te onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Umami laat zich nog het best omschrijven door de term ‘hartig’ en komt van nature voor in bijvoorbeeld tomaten, zeewier en champignons. Ook in producten als chips, kaas en bouillonblokjes is de smaak waarneembaar.

Op de tong bevinden zich de receptoren die deze smaken kunnen waarnemen. Opmerkelijk is dat deze smaakreceptoren zich tevens in de dunne darm bevinden. Daar hebben ze echter een geheel andere functie dan smaaksensatie.

Maaltijd

Via een sonde in de dunne darm kregen de vrijwilligers smaakstoffen toegediend die normaliter door de tong worden waargenomen als zoet, bitter en umami. Vervolgens kregen ze een warme maaltijd voorgezet en werd de voedselinname vergeleken in verschillende onderzoekssituaties. Een combinatie van de drie smaakstoffen bleek er uiteindelijk voor te zorgen dat de deelnemers zo’n 60 kilocalorieën minder consumeerde in vergelijking met de controlegroep (486 kilocalorieën versus 422 kilocalorieën). De smaakstoffen zelf bevatten overigens nauwelijks calorieën.

“Eten is een complex proces”, zegt hoofdonderzoeker Mark van Avesaat van het Maastricht UMC+. “Voedingsmiddelen bestaan namelijk uit veel meer dan alleen maar smaakstoffen. Dat de smaken bitter, zoet en umami een invloed kunnen uitoefenen op het hongergevoel staat nu echter wel vast. In de toekomst zouden er bijvoorbeeld capsules ontwikkeld kunnen worden met als basis deze drie smaakstoffen. Op die manier zou je de voedselinname kunnen beïnvloeden ter ondersteuning van het afvallen. Om dat daadwerkelijk te verwezenlijk is echter nog wel meer onderzoek nodig.”

Nu.nl

Gezondheidsnet.nl

Lees ook:Zoete wraak
Lees ook:3 oplossingen voor steken in je zij
Lees ook:Jij ook een Chocosnuif schat?
Lees ook:Koolhydraatarm dieet het meest effectief
Lees ook:SENS Food bar: Een proteïne reep op basis van krekels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>