Food Spotlight: Havermout

Havermout

Havermout is in de laatste jaren echt doorgeslagen in zijn populariteit. In de health en lifestyle wereld heeft iedereen het over dit supervoedsel. Het is inmiddels bekend dat havermout door zijn kwalitatief uitstekende eiwitten en koolhydraten zowel geschikt is voor mensen die willen afvallen, als mensen die willen aankomen in spiermassa. Naast de grote hoeveelheden goede koolhydraten, vezels en eiwitten, heeft havermout nog veel meer gezondheidsvoordelen. Bekijk ze hier:

1: Weinig calorieën

Een portie havermout bevat slechts 130-150 calorieën. Daarnaast blijft het langer in de maag, waardoor je voor een langere tijd een vol gevoel hebt. Hierdoor neig je minder snel naar het nemen van ongezonde snacks.

2: Weinig vet, veel eiwitten, veel vezels

Havermout hoort bij 1 van de eiwitrijkste graansoorten op aarde.

3: Stabiliseert de bloedsuikerspiegel en verminderd het risico op diabetes

De vele complexe/langzame koolhydraten en voedingsvezels vertragen het proces waarin het lichaam met snelle suikers omgaat.

4: Verwijderd slecht cholesterol

Vele studies hebben aangegeven dat de unieke soort voedingsvezel in havermout genaamd Beta-Glucan positieve effecten heeft op de cholesterolniveaus.

5: Van nature glutenvrij

Als je zo veel mogelijk gluten wilt vermijden is havermout geen probleem omdat er in havermout geen tarwe-eiwitten zitten. Echter, havermout is voor mensen met aangetoonde coeliakie af te raden omdat havermout wordt verwerkt in omgevingen waar ook andere producten worden verwerkt waar wél gluten zin zitten.

6: Bevat lignanen welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker

1 specifieke lignaan genaamd enterolacton, werkt beschermend tegen zowel borst en andere hormoon-afhankelijke kankersoorten als hartziektes.

7: Bevat unieke antioxidanten

Onderzoek heeft aangetoond dat de unieke antioxidanten in havermout genaamd avenanthramiden, voorkomen dat er vrije radicalen los komen die het LDL cholesterol beschadigen.

8: Beschermt tegen hartfalen

Een studie van Harvard op 21.000 deelnemers over 19 jaar, toonde aan dat mensen die elke ochtend een kom volkoren ontbijtgranen (niet geraffineerde) aten, 29% minder kans hadden op hartfalen.

9: Versterkt het immuunsysteem

Wat ook is aangetoond is dat de unieke vezel in havermout (Beta-glucan) helpt om neutrofielen sneller naar de plaats van een infectie te laten reizen en ze ook helpt eerder de bacteriën te herkennen die de infectie veroorzaken, om ze vervolgens sneller te elimineren.

Nu je dit weet, zal je nóg meer genieten van je kommetje havermout dan ooit tevoren!

Lees ook:5 onverwachte eiwitbommen
Lees ook:Food Spotlight: Erwten
Lees ook:Koolhydraatarm dieet het meest effectief
Lees ook:Bulken voor beginners
Lees ook:Het belang van Koolhydraten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>