If It Fits Your Macros: eet wat je wilt en bereik je doel!

IIFYM

Alles eten wat je maar wilt en toch je doel bereiken? Het is mogelijk dankzij IIFYM.

Wat is IIFYM?

IIFYM of terwijl If It Fits Your Macros  is een flexibel dieet waar je alles mag eten wat je maar wilt, als je je maar houd aan je macro’s (eiwitten, vetten en koolhydraten) en deze niet overschrijd. Hierdoor kan je toch het lichaam krijgen waarvan je altijd al hebt gedroomd terwijl je elke dag kan genieten van pizza’, hamburgers en chocola.

Hoe werkt IIFYM?

De basis van dit dieet is precies hetzelfde als alle andere diëten:  je begint met het berekenen van je dagelijkse caloriebehoefte en gaat aan de hand van je doel 500 calorieën onder of boven je dagelijkse caloriebehoefte zitten. Als je weet hoeveel calorieën je dagelijks moet binnenkrijgen, is het tijd om je macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) uit te rekenen.  Gemiddeld gaat men uit van een ratio van 30% eiwitten, 20% vetten en 50% koolhydraten. Deze ratio bereken je uit in grammen, en dan weet je precies hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag mag eten.

Nu komt het punt dat het IIFYM principe om de hoek komt kijken. Je vult je macro’s namelijk op met al het eten wat je lekker vindt. Het is dus het meest flexibele dieet wat er bestaat want werkelijk alles mag gegeten worden. Doordat je je houd aan je macro’s en deze niet overschrijd (is de bedoeling), kan je ondanks al het ongezonde voedsel toch het doel bereiken dat je voor ogen hebt.

2 manieren

Je kan het IIFYM principe op twee manieren uitvoeren. De eerste manier is door het maken van een standaard voedingsschema met daarin al het eten wat je lekker vind en deze dagelijks te volgen. Het is alleen de vraag of je er wel gelukkig van wordt om elke dag een hamburger naar binnen te werken.

De tweede manier is om elke keer als je iets eet, de macronutriënten van het desbetreffende voedingsproduct op te schrijven en bij elkaar op te tellen. Hierdoor kan je goed bijhouden of het voedsel dat je eet wel binnen je macro’s past. Tevens zijn er voor deze manier verschillende apps beschikbaar zoals MyFitnesspal waarin je de dingen die je eet kan invullen. De app telt de macro’s dan automatisch bij elkaar op.

Voordelen IIFYM

Het grootste voordeel van het IIFYM principe is dat het diëten veel makkelijker vol te houden is dan een dieet waarbij er alleen maar gezonde producten gegeten moeten worden. Dit komt natuurlijk doordat je altijd je favoriete voedingsproducten mag eten. Waar je alleen goed op moet letten is of je je wel houd aan je macro’s en deze niet overschrijd! Een ander voordeel van het If It Fits Your Macros principe is dat je altijd gevarieerd kan eten.

Nadelen IIFYM

Het grootste nadeel van dit dieet is dat het altijd ongezond en lekker eten niet echt ten goede komt voor je gezondheid. Je zal het lichaam waarvan je altijd al droomt wel krijgen, maar de gezondheid in het lichaam gaat ernstig achteruit als je elke dag dingen zoals pizza’s, patat en andere lekkernijen eet. Je lichaam zal onvoldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen, met allerlei gezondheidsrisico’s tot gevolg. Een ander nadeel van dit dieet is dat het lastig is om op te schrijven hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten er zitten in een Big Mac, Kapsalon of in een pizza van Domino’s. Ook zal je nooit achter de hoeveelheid macro’s komen van een gerecht dat je eet in een restaurant.

Doen?

Nu is het de vraag of diëten volgens het IIFYM principe iets voor jou is ja of nee. Ten eerste moet je zeker weten dat je wel de ‘kracht’ hebt om binnen je macro’s te blijven. Ongezonde producten zitten namelijk bomvol calorieën en je kan dus maar een paar maaltijden per dag eten. Gezonde maaltijden kan je daar in tegen veel meer eten omdat er in gezonde producten weinig calorieën zitten.

Daarnaast zal je telkens als je eet moeten onderzoeken hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten er in dat product zitten en dit bij elkaar op tellen. Veel mensen hebben daar geen tijd voor. Voor hen is dit dieet dus geen aanrader.

Ook moet je voor jezelf nagaan hoe belangrijk je je lichamelijke gezondheid vindt. Mensen die voor de volle 100% gaan voor het bereiken van hun doel en minder oog hebben voor hun gezondheid kunnen kiezen voor een IIFYM dieet. Mensen die hun gezondheid ook belangrijk vinden kunnen beter kiezen voor een ‘normaal’ dieet met gezonde producten.

Lees ook:MyFitnesspal: Weet precies wat je eet, bereik sneller je doel!
Lees ook:Vermijd deze voedselproducten om sneller vet te verbranden
Lees ook:15 tips om effectief en snel vet te verbranden
Lees ook:Elke dag hetzelfde eten, of variëren?
Lees ook:Wat moet je eten voor, tijdens en na je workout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>